Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työvoimapula iskee maatiloille – Etenkin puutarha- ja vihannestuotanto pyörii kausityöntekijöiden ja kiireapulaisten turvin

MTK-Kaakkois-Suomi on todella huolissaan koronatilanteen mukanaan tuomasta työvoimapulasta. Moni maatila pyörii pitkälle kausityöntekijöiden ja kiireapulaisten turvin. Työvoimaintensiivisillä aloilla, kuten maatalous

MTK-Kaakkois-Suomi on todella huolissaan koronatilanteen mukanaan tuomasta työvoimapulasta. Moni maatila pyörii pitkälle kausityöntekijöiden ja kiireapulaisten turvin. Työvoimaintensiivisillä aloilla, kuten maatalous ja erityisesti puutarha- ja vihannestuotanto, on paljon käsityötä vaativia tuotantovaiheita. Näillä tiloilla tilanne on nyt poikkeuksellinen, etenkin, kun kausityöntekijät ovat pitkälti tulleet ulkomailta. Mistä nyt saadaan osaavat tekijät tiloille, miettii MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsonen.

MTK:n yhdessä yhteistyökumppaneiden tekemän uunituoreen kyselyn perusteella kausityövoiman saatavuus on yksi koronakriisin suurimmista hankaluuksista maaseudun elinkeinoille. Kysely toteutettiin sähköisesti suoraan puutarha- ja maanviljelijöille. Tulosten mukaan ilman kausityövoimaa suuri osa sadosta voi jäädä tuottamatta tai korjaamatta.

– Kausityövoiman tarve on jo alkanut ja tarve lisääntyy kasvukauden edetessä, toteaa MTK-Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Tuula Dahlman.

– Suurimmillaan se on koko maassa heinäkuussa, jolloin meillä Kaakkois-Suomessakin tarvittaisiin kuutisen sataa kausityöntekijää. Luku on todennäköisesti vahvasti alakanttiin ja perustuu kyselyyn vastanneiden arvioihin. Kaakkois-Suomessa on satakunta maaseutuyritystä, joilla päätuotantosuunta on marja-, puutarha-, kasvihuone- tai avomaanvihannestuotanto. Näiden lisäksi myös muiden tuotantosuuntien tilat tarvitsevat kipeästi työvoimaa. Mikäli työvoimapulaa ei pikaisesti kyetä ratkaisemaan, voivat tilat ajautua vaikeisiin ongelmiin. MTK-Kaakkois-Suomi odottaakin nyt päättäjiltä välitöntä apua näiden yritysten ahdinkoon.

Kyselyyn vastanneet nostivat esille, että tilat pystyvät hoitamaan tarvittavat karanteenit. Esitettyjä keinoja tilanteen parantamiseksi olivat vastaajien mielestä esimerkiksi Migrin resurssien lisääminen, lomautetuiksi tai työttömäksi jääneiden nopea työllistäminen ja byrokratian helpottaminen.

MTK-Kaakkois-Suomi muistuttaa myös töitäsuomesta.fi -palvelusta, jossa MTK on mukana. Sen kautta voi ilmoittautua hätäaputyövoimaksi tai tuomaan näkyville työpaikat, joita on tarjolla tulevana kautena https://www.mtk.fi/-/tyotasuomesta_hata-apu