Käytettyjä maskeja heitetään paljon kaduille, parkkipaikoille ja kauppakeskusten oville

Käytettyjä kasvomaskeja heitetään Kouvolassa paljon kadulle tai muualle kaupungille. – Käytettyjä maskeja löytyy kaupungilta todella paljon. Niitä on erityisesti parkkipaikoilla

Käytettyjä kasvomaskeja heitetään Kouvolassa paljon kadulle tai muualle kaupungille.

– Käytettyjä maskeja löytyy kaupungilta todella paljon. Niitä on erityisesti parkkipaikoilla ja ovien edustoilla sekä paljon myös roskiksien alla tai ympärillä. Keväällä lumien sulettua tämä näkyy vielä enemmän, puistomestari Minna Vanhala kertoo.

Roskiksia joudutaan korona-aikana tyhjentämään aiempaa tiheämmin, ja maskeja noukitaan myös niiden ympäriltä. Aseman roskikset tyhjennetään päivittäin, keskusta-alueella kaksi kertaa viikossa.

Maahan heitettyjen maskien keräämiseen saattaa kulua jopa puolet puistotyöntekijän työajasta.

Maskeja on heitetty myös vessoihin, ja ne ovat aiheuttaneet tukoksia kaupungin kiinteistöjen viemäreissä. Tukokset ovat aiheuttaneet puolestaan vesivahinkoja, kun vesi tulvinut viemäristä ulos. Lattioita on jouduttu avaamaan ja kuivattamaan. Yhden maskin aiheuttaman tukoksen avaaminen viemäristä maksaa satoja euroja.

Kertakäyttöinen maski pitää laittaa käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole, voi maskin laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

– Ulkona ongelma lienee, että kukaan ei oikein uskalla painaa maskeja roskikseen sisälle kunnolla. Siksi roska-astiat täyttyvät nopeasti ja tuuli lennättelee kevyttä tavaraa niistä pois. Maskien hävittäminen pitäisikin pystyä järjestämään mahdollisimman helpoksi kuluttajille, ympäristötarkastaja Marleena Naukkarinen sanoo.

Esimerkiksi ruokakaupat ja kauppakeskukset voisivat laittaa tuulikaappeihinsa suuria jäteastioita, joihin käytetyt maskit voisi pudottaa. Myös kaupungin kohteissa tällaiset voisivat olla tarpeen.

Luontoon heitetty maski maatuu satoja vuosia ja päätyy vielä mikromuovina luonnon kiertokulkuun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka