Kouvolassa muunnosvirusten määrä kasvaa – Lähiopetusta pyritään järjestämään kevään aikana mahdollisimman paljon

– Muunnosvirusten määrä on Kymsotelta saatujen tietojen mukaan selvästi lisääntymässä Kouvolassa, kertoo turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén. – Seuraavat pari kuukautta meillä

– Muunnosvirusten määrä on Kymsotelta saatujen tietojen mukaan selvästi lisääntymässä Kouvolassa, kertoo turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén.

– Seuraavat pari kuukautta meillä on todennäköisesti edessämme erittäin vakava tilanne, voi jopa sanoa että pahin tähän asti koronapandemian aikana. Rajoitukset joudutaan nyt pitämään erittäin tiukkoina. Muunnosvirusketjuja on tavattu myös Kouvolassa ja niiden leviämistä tulee estää kaikin keinoin, Franzén toteaa.

Muunnosviruksia tulee Kouvolaan ainakin Etelä-Karjalasta ja pääkaupunkiseudulta.

Kouvolan kaupunki pyrkii loppukevään ajan turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten lähiopetusta. Tästä syystä lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoitetaan. Harrastustoiminnan rajoituksilla pyritään pitämään joukkoaltistukset mahdollisimman pieninä ja estämään tartuntaketjujen leviämistä kouluihin.

– Joudumme kuitenkin seuraamaan myös koulujen tilannetta erittäin tarkasti. Siirrämme tarvittaessa koulut etäopetukseen, jos tilanne sitä edellyttää. Sekä koulun että harrastusten keskeyttäminen on kuitenkin nuorille erittäin raskasta, joten toivon että voimme järjestää lähiopetusta mahdollisimman paljon, Franzén kertoo.

Kouvolan kaupungin valmiusryhmä on tehnyt tänään 25.3. seuraavat alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosittelemat päätökset ajalle 29.3.–18.4.:

– Yläkoulut siirretään lähiopetukseen 29.3. alkaen. Yläkoulujen oppilaille ja kuudesluokkalaisille suositellaan vahvasti maskin käyttöä koulupäivän ja koulukuljetusten ajan.

– Alakoulut jatkavat lähiopetuksessa ja varhaiskasvatus toimii normaalisti.

– Toisella asteella voidaan järjestää rajattua lähiopetusta turvajärjestelyt huomioiden. Lähiopetuksessa kerrallaan olevien oppilaiden määrä tulee rajoittaa siten, että turvavälit ja terveysturvallisuus voidaan huomioida. Lähiopetuksessa olevia oppilaita suositellaan vahvasti käyttämään maskia. Lukioissa jatketaan etäopetusta vielä ylioppilaskirjoitusten ajan. Koulut tiedottavat tarkemmista lähiopetuksen järjestelyistä.

– Nuorisotaloissa voi järjestää ryhmätoimintaa alakouluikäisille enintään kymmenen hengen ryhmissä. Nuorisopalvelut toimivat myös erittäin aktiivisesti verkossa.

– Kansalaisopisto noudattaa alla olevia harrastustoiminnan rajoitteita.

– Alakouluikäisten ja sitä nuorempien harrastustoimintaa voi jatkaa enintään kymmenen hengen ryhmissä sisä- ja ulkotiloissa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä. Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty kokonaan sisä- ja ulkotiloissa.

– Peli- ja ottelutoiminta suositellaan keskeytettäväksi kaiken ikäisiltä (pl. ammattiurheilu ilman yleisöä).

– Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu sekä pelit (ilman yleisöä) on sallittu seuraavilla kriteereillä aikuisille eli 18 vuotta täyttäneille erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen: joukkuelajeissa lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibandyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta, sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu. Ohjeistus koskee kolmea ylintä sarjatasoa jääkiekossa, jalkapallossa ja salibandyssa, muissa joukkuelajeissa kahta ylintä sarjatasoa. Yksilölajeissa ohjeistus koskee yksilötason maajoukkue- ja SM-tason urheilijoita.

– Uimahallit ovat suljettuna yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntaa voidaan jatkaa yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden. Uimahalleihin avataan mahdollisuus varata yksityisiä uintivuoroja perheille. Liikuntapalvelut tiedottavat tästä mahdollisuudesta tarkemmin.

– Kirjastojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu. Asiointiajaksi kirjastossa suositellaan enintään 15 minuuttia. Kirjastoautojen liikennöinti on keskeytetty ja kirjastojen lehti- ja lukusalit sekä ryhmätyötilat ovat suljettu. Omatoimikirjastot voivat olla avoinna aamuisin.

– Museot ja galleriat ovat avoinna siten, että turvavälien noudattaminen on tosiasiallisesti mahdollista.

– Kouvolassa on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokoontumisiin 31.3 asti. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on antanut aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa kuuden hengen kokoontumisrajoitusta Kymenlaaksossa huhtikuun ajaksi. Koronakoordinaatioryhmä on suosittanut aluehallintovirastolle myös tartuntatautilain 58 d pykälän käyttöönottoa Kymenlaakson alueella.

– Alueella on edelleen voimassa laaja maski- ja etätyösuositus. Matkustamista kotimaassa ja ulkomaille suositellaan vältettävän.

– Hallitus on esittänyt ravintoloiden sulkemista Kymenlaaksossa 18.4. saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka