Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inkeroisten voimalaitoksen patojen peruskorjaus valmistui etuajassa – Satavuotiaan laitoksen ensimmäinen iso patojen peruskorjaus

Kymijoen varrella sijaitsevan Inkeroisten voimalaitoksen patojen peruskorjaus on valmistunut. Toukokuussa 2021 alkanut peruskorjaus valmistui etuajassa joulukuussa.

– Inkeroisten voimalaitoksen patojen peruskorjaus oli haastava kokonaisuus. Peruskorjaus sisälsi muun muassa vaativia poraus- ja vesipiikkaustöitä. Työmaan aikana paljastuneet rakenteet ja työmaan läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä nostivat hankkeen vaativuustasoa. Yhteistyö eri toimijoiden kesken sujui kuitenkin hienosti, kertoo tiedotteessa vastaava työnjohtaja Jarkko Määttä Louhintahiekka Oy:stä.

Korjausurakka oli Kemijoki Oy:n suurin yksittäinen hanke tänä vuonna.

– Investoimme tuotantovarmuuteen sekä patojen kunnosta ja patoturvallisuudesta huolehtimiseen. Vesivoiman pitkäikäisyyttä kuvaa hyvin se, että toteutimme Inkeroisten voimalaitoksessa sen historian ensimmäisen ison patojen peruskorjauksen, toteaa Kemijoki Oy:n padoista ja rakentamisesta vastaava johtaja Marko Talvensaari.

Peruskorjauksen tavoitteena oli varmistaa syksyllä 100 vuotta täyttäneen vesivoimalaitoksen patoturvallisuus sekä padon ja siihen liittyvien rakenteiden tehokas ja turvallinen käyttö pitkälle tulevaisuuteen.

Peruskorjaustyöt kohdistuivat voimalaitoksen patorakenteisiin.

– Kunnostimme esimerkiksi patorakenteiden kiviverhouksia, korjasimme betonipatorakenteita ja paransimme pato- ja kalliorakenteiden vesitiiveyttä, kertoo Määttä.

Museovirasto on suojellut Inkeroisten voimalaitoksen alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaana.

– Toteutimme peruskorjauksen voimalaitoksen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen ja nykypäivän vesivoimatekniikka huomioiden. Kävimme Museoviraston kanssa tiivistä vuoropuhelua kohteen rakennusperintöarvon huomioimisesta.

Kemijoki Oy:n Anjalankosken ja Inkeroisten voimalaitokset ovat osa Kymijoen voimalaitosketjua. Inkeroisten voimalaitos tuottaa vuodessa keskimäärin 80 gigawattituntia ilmastoystävällistä energiaa, mikä vastaa noin 11 400 nelihenkisen perheen vuotuista sähkönkulutusta. Tarpeen tullen käytössä on myös 100 vuotta vanha museokone.