Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan osallistunut Miikka Miilumäki viihtyy kotikylällään Löytyssä – Entinen aviopari on yhä hyvissä puheväleissä

Syys–lokakuun vaihteessa Miikka ja Henni panivat niin sanotusti lusikat jakoon.

"Riippumatto on hyvä paikka yytsii kirkast tähtitaivast ja miettii, et on täs aika kivisel pallol pien ihmiin."

Näin kouvolalainen Miikka Miilumäki, 35, tuumasi haastattelussa häälahjaksi saamastaan riippumatosta.

Miilumäki avioitui kesällä Hennin kanssa. He tapasivat toisensa ensimmäisen kerran aivan avioliiton kynnyksellä, kun vihkisormukset oli jo ostettu. Tämä kuuluu televisiossa näytettävän Ensitreffit alttarilla -parisuhderealityn formaattiin.

Miilumäki sai kesällä kuvatun ohjelman ansiosta vaimon, mutta myös palautetta kouvolalaisuudestaan.

– Murteeni on kuulemma kivan kuuloinen. Kouvolassa ikäni asuneena en itse edes huomaa, että puhun murtaen.

Naaman ei pitäisi löytyä Tinderistä

Syys–lokakuun vaihteessa Miikka ja Henni panivat niin sanotusti lusikat jakoon. Häälahjat pari jakoi sen mukaan, kummalla on millekin tavaralle enemmän tarvetta. Riippumatto sai jäädä Elimäen Löyttyyn, maaseudun rauhaan.

Nyt muisto on pakattu talviteloille.

Miilumäki sanoo, ettei tapaile ketään tällä hetkellä tai tarkoituksella etsi puolisoa. Hän muistelee, että joskus Ensitreffit alttarilla -ohjelman tiimoilta on sattunut tapaus, jossa osallistujan kuvilla oli tehty feikkiprofiili deittisovellukseen.

– Jos naamani löytyy Tinderistä, se en ole oikeasti minä.

Erilaiset toiveet arjesta

Miilumäen ja tuoreen vaimon elo näyttäytyi sarjassa pääpiirteittäin hyväntuulisena ja toimivana. Päätösjaksossa pariskunta ilmoitti hymyillen jatkavansa yhteistä taivaltaan.

Vain muutama kuukausi ohjelman kuvausten jälkeen pariskunta kallistui eron kannalle. Avioerohakemuksen he jättivät marraskuussa – heti päätösjakson ilmestymisen jälkeen.

– Omat tunteeni jäivät vähän vajaiksi, siis sellaisiksi kaverillisiksi. Keskustelimme asioista paljon ja huomasimme, että yhteinen arki ei olisikaan oikein natsannut.

Aloitteen keskustelulle teki Miilumäki. Hän olisi ollut tyytyväinen arkiseen eloon. Puoliso kaipasi jotain enemmän.

– Minulle riittää sellainen arkinen yhdessäolo töiden lisäksi. Henni olisi varmaan halunnut enemmän yhteistä tekemistä ja uusia kokemuksia.

Miilumäen mukaan eroavaisuuksista oli ollut puhetta jo kuvausten aikana. Tämän vuoksi ero ei ollut yllättävä käänne.

Ja kyllä: entinen aviopari on yhä hyvissä puheväleissä.

Muistutusviesti hakemuksesta

Miilumäki päätti hakea mukaan Ensitreffit alttarilla -realitysarjaan nähtyään ohjelman televisiomainoksen vuosi sitten. Hän ryhtyi lähes siltä istumalta täyttämään hakemuslomaketta. Miilumäki ajatteli, että ohjelman ansiosta voisi tavata sen oikean ammattilaisten avustuksella.

Hakemuksen täyttö keskeytyi, kun Miilumäki alkoi miettiä omia odotuksiaan ja toiveitaan.

– Ohjelmaan hakeminen ei ollut mikään hetken mielijohde. Näin tässä tilaisuudessa paljon hyvää, kuten mahdollisuuden tutustua itseeni syvemmin ja tietysti löytää puolison.

Mietintätauko venyi muutaman kuukauden mittaiseksi. Sitten sähköposti kilkatti muistutusviestiä: hakemuslomake odotti viimeistelyä.

Miilumäki täytti hakemuksen loppuun ja painoi lähetä-nappia.

Asiantuntijoille helppo puhua

Ohjelmaan osallistuneet henkilöt kävivät läpi lukuisia haastatteluja, jotta asiantuntijatiimi voisi löytää ja yhdistää toisilleen sopivat henkilöt.

Asiantuntijatiimiin kuuluivat sarjan yhdeksännellä kaudella Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala, ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Myllymaa ja seksuaaliterapeutti Tapani Alanen.

Miilumäki piti tavasta, jolla asiantuntijatiimi valmisteli häntä ohjelman kuvauksissa tapahtuviin asioihin ja avioliittoon. Asiantuntijat kyselivät paljon. He olivat valmiita myös vastaamaan, jos osallistujia mietitytti esimerkiksi asumisjärjestelyt kuvausten aikana.

– Heille oli helppo puhua. He saivat luotua luottamuksen ilmapiirin. Uskalsin hyvillä mielin luovuttaa päätösvallan tulevasta kumppanistani heille, Miilumäki kertoo.

Miilumäestä asiantuntijakolmikko onnistui kumppanivalinnassa hyvin, vaikka heidän työnsä ei johtanutkaan hänen kohdallaan kestävään parisuhteeseen.

Oma biisi löytyi

Asiantuntijoiden kysymyksiin vastaaminen oli Miilumäelle joskus vaikeaa. Ajan kanssa hän sai mietittyä kaikkiin kysymyksiin vastauksen.

Yksi miehen hiljentänyt kysymys tuli Kanalalta heti ensimmäisessä haastattelussa. Pastori kysyi, minkä Miilumäki valitsisi niin sanotusti omaksi biisikseen.

– Siinä hetkessä ei tullut yhtäkään kappaletta mieleen.

Biisi jäi kertomatta.

Kanala antoi mietintäaikaa. Seuraavassa haastattelussa Miilumäki osasi vihdoin vastata: Jouko Mäki-Lohiluoman Transitmies.

– Minulla on ollut Transiteja yli kymmenen vuotta. Ensimmäinen Transit tuli minulle siten, että tarvitsin pakettiauton ja läheltä löytyi halvalla Transit. En ole tullut sen jälkeen missään välissä ajatelleeksi merkin vaihtamista.

Transitilla hän kaasutteli menemään televisio-ohjelmassakin.

– Kai se on jokin sairaus, kun aina ostan vain uuden samanlaisen, mies sanoo nauraen.

Läheiset innoissaan

Miilumäki tietää, että sarja on herättänyt keskustelua. Hän itse ei seuraa kommenttipalstojen keskusteluvirtaa.

– Etenkin nimettömästi ihmiset kirjoittavat joskus sellaista tekstiä, mitä eivät omalla naamallaan sanoisi.

Tuntemattomien mielipiteiden lukemisesta ei ole mitään hyötyä. Näin Miilumäki arvioi. He, joiden mielipiteellä on merkitystä, ovat jo kantansa Miilumäelle kertoneet.

– Läheiset ovat suhtautuneet myönteisesti tähän juttuun eivätkä ole tuominneet. Häistä kun kerroin, kaikki olivat innoissaan.

Millään muulla ei ole väliä.

Kipinää ei löytynyt

Miilumäki suosittelee sarjaan osallistumista myös muille parisuhdetta etsiville. Kun osaa joten kuten sanoittaa, mitä kumppaniltaan toivoo, muuta ei juuri tarvita. Tämä on Miilumäen neuvo.

– Jos osaa vastata kun kysytään, pääsee jo pitkälle.

Miilumäki itse kertoi Ensitreffit alttarilla -tuotantotiimille toivovansa vaimoltaan kumppanuutta, huumorintajua, liikunnallisuutta ja yhteistä tekemistä, unohtamatta puolisoiden omaa aikaa.

– Toiveeni eivät ole muuttuneet. Hennissä yhdistyivät nämä asiat.

Kipinä jäi kuitenkin uupumaan. Tämän tarkemmin Miilumäki ei halua asiaa avata.

Ei mikään linssilude

Itsensä näkeminen televisiossa on ollut vähintäänkin erikoista, Miilumäki sanoo ja nauraa. Siitä huolimatta kameran edessä keskusteleminen ja muutenkin siinä oleilu alkoi hänestä tuntua nopeasti luonnolliselta, jos kameraan ei vain liikaa keskittynyt.

– En ole mikään linssilude.

Ennen televisiojulkaisua ohjelmaan osallistuneet katsoivat koko kauden yhdessä läpi. Sen jälkeen Miilumäki on nähnyt sarjasta satunnaisia pätkiä televisiosta, mutta ei ole jäänyt katsomalla katsomaan sitä.

Katsomatta jättäminen ei johdu itse ohjelmasta tai siitä, että mies olisi tyytymätön esiintymiseensä. Hän ei ole vain tottunut näkemään itseään kuvissa ja videolla.

– Olin kuvauksissa aivan oma itseni ja juuri sellaisena näyttäydyn myös jaksoissa.

Kynä sai suunnittelemaan pakoa

Sarjan ansiosta Miilumäki sanoo oppineensa itsestään sen, että kykenee kohtaamaan erikoisetkin tilanteet ennakkoluulottomasti. Erikoisiksi tilanteiksi Miilumäki nimeää esimerkiksi sarjassa nähdyt erilaiset tutustumisleikit ja -tehtävät.

– Ne olivat niin paljon epämukavuusalueellani kuin vain voi olla. En normaalisti runoile tai laula ikinä missään.

Miilumäki suunnitteli pakoreittiä, kun näki kuvauksissa pöydällä kyniä ja paperia.

– Mietin ohikiitävän hetken, mihin suuntaan lähtisin juoksemaan.

Hän päätti kuitenkin panna itsensä likoon ja tarttui kynään. Lopulta tehtävien tekeminen olikin ihan hauska kokemus, Miilumäki sanoo.

Rauhassa kotikaupungissa

Syksyn aikana ohjelmassa esiintynyt Miilumäki ei mielestään herätä erityisen paljoa huomiota Kouvolan kaduilla. Hän saa kulkea rauhassa eikä koe saaneensa tavallista enempää huomiota tai yhteydenottoja.

– Jotkut katsovat sellaisella tavalla, että he varmana tunnistavat minut. Kukaan ei ole tullut kuitenkaan nykimään hihasta.

Miilumäki on tilanteesta hyvillään.

– Olen mielelläni ihan vain tavallisesti.

Vapaa-aikaa kahdella pyörällä

Isovanhempiensa vanhaa taloa asuttava Miilumäki voisi tarvittaessa muuttaa rakkauden perässä pois kotikulmiltaan. Maisemanvaihdosta hän ei kuitenkaan haaveile.

Kouvolassa on kaikki mitä hän tarvitsee: palvelut ja riittävästi tilaa.

Kodin lisäksi Kouvolassa ovat Miilumäen työ ja harrastukset. Putkiasentajana työskentelevä mies ajaa vapaa-ajallaan enduroa ja motocrossia. Hän ajaa säännöllisesti Kymiringillä seuran ratavuoroilla ja kilpailee harrastemielessä.

Pyörän selässä hän keskittyy hetkeen.

– Olen jonkin verran kilpailuhenkinen. Laji tarjoaa ulkoilmaa, liikuntaa ja mahdollisuuden kilpailla toisia ja itseään vastaan.

Muita harrastuksia Miilumäellä ei ole.

– Olen sellainen, että vihkiydyn yhdelle asialle kerrallaan.

Töitä ja harrastuksia

Naimisiin? Mikä jottei.

Miilumäki ei kuitenkaan näe avioliiton solmimista välttämättömänä asiana.

– Parisuhde voi olla hyvä ilman sitä tai sen kanssa.

Nyt Miilumäki elää sitä samaa elämää kuin ennen ohjelmaa. Käy töissä ja harrastuksissa. Silmät hän aikoo kuitenkin pitää auki. Koskaan kun ei tiedä, milloin vastaan kävelee se loppuelämän rakkaus. Se oikea, jonka kanssa elää pitkä ja terve elämä.

– Ei kai tässä voi enää muuta sanoa kuin, että äitille terveisiä.