Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääurheilua harrastavien lasten vanhemmat vetosivat liikunta- ja kulttuurilautakuntaan Inkeroisten jäähallin aukiolon puolesta

Inkeroisissa jääurheilua harrastavien lasten vanhemmat ovat jättämässä liikunta- ja kulttuurilautakunnalle vetoomuksen Inkeroisten jäähallin aukiolon säilymisestä. Vetoomuksessa pyydetään lautakuntaa harkitsemaan päätöstä uudelleen ja käyttämään otto-oikeutta Inkeroisten jäähallin puolesta.

Vetoomusta tehostamaan on perustettu adressi nettiin. Adressin voi myös käydä kirjoittamassa paperiversiona alueen kaupoissa ja jäähallilla.

Inkeroisissa jääurheilua harrastavat lapset ja heidän perheensä järkyttyivät Kouvolan kaupungin 19.10. antamasta viranhaltijapäätöksestä. Päätöksessä Inkeroisten jäähalli suljettaisiin energiansäästötoimenpiteiden takia 1.11. alkaen. Halli avautuisi vasta syksyllä 2023.

Vetoomuksessa ja nettiadressissa korostetaan, että päätöksen perusteluissa puhutaan vahvasti kaupungille tulevista säästöistä. Missään ei ole huomioitu jääurheilua harrastavien perheiden kustannusten nousua. Säästöjen maksumiehiksi joutuvat harrastajien perheet.

Vetoomuksessa muistutetaan, että kaikilla lapsilla on oikeus harrastaa. Yksikään lapsi ei saa lopettaa liikuntaharrastusta kaupungin tekemien säästötoimenpiteiden vuoksi. Sulkeminen vaikuttaisi oleellisesti lasten ja nuorten harjoitusmäärien vähenemiseen. Samalla päivät harrastusten parissa pitenevät. Harjoitusmäärien väheneminen asettaa lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin joukkueisiin verrattuna.

Harjoitukset ovat liikunnan lisäksi myös sosiaalinen tapahtuma.

Harjoitukset ovat liikunnan lisäksi myös sosiaalinen tapahtuma. Pahimmassa tapauksessa lapset ja nuoret suuntaavat ylimääräisen energian muihin toimintoihin, kielteisiinkin.

Ryhmissä on myös mukana erityislapsia, joille harrastaminen on erittäin tärkeää. Näillä aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriötä sairastavilla lapsilla on kynnys siihen negatiiviseen energian purkamiseen erittäin matala.

Vetoomuksessa kerrotaan, että perheissä on laadittu kauden alussa aikataulut miten harrastuksiin mennään. Ongelmia syntyy etenkin useampilapsisissa tai useamman harrastuksen perheissä, jos jäähalli suljetaan. Pahimmassa tapauksessa joudutaan valitsemaan kuka lapsista harrastaa tai luopumaan jostain harrastuksesta. Perheissä on myös ostettu uusia varusteita, maksettu kausimaksuja ja ostettu lisenssejä. Tästä kärsivät varsinkin pienituloiset perheet.

Inkeroisissa pienituloisilla perheillä on ollut varaa harrasta. Ei ole suuria matkakustannuksia ja kausimaksut ovat maltillisia. Hallin sulkemisen myötä matkakustannukset lisääntyvät olennaisesti. Tämä kaikki jää harrastajien maksettavaksi.

Tällä hetkellä suurella osalla hallia käyttävistä jääkiekkoilevista lapsista mahdollisuus säilyttää varusteita hallilla. Tämä mahdollistaa harjoituksiin saapumisen vaikka polkupyörällä tai kävellen. Mikäli jäähalli suljettaisiin, niin tilanne muuttuisi todella radikaalisti. Matkaa jouduttaisiin taittamaan joko Valkealaan tai Kuusankoskelle. Matkaa Inkeroisista Valkealan jäähallille tulee 35 kilometriä. Kuusankosken jäähallille matka on saman verran. Matkaan kuluu aikaa hyvällä kelillä 30 minuuttia yhteen suuntaan. Osalla harrastajista matka tulee kestämään jopa 45 minuuttia.

Monissa perheissä ongelmaksi muodostuu aikataulutus. Moni vanhempi työskentelee entisen Anjalankosken ulkopuolella esimerkiksi Kouvolassa tai Kotkassa.

Matkat ovat sellainen este, että useampi jääurheilun harrastaja on pakon edessä valmis lopettamaan.

Esimerkki siitä miten se vaikuttaa.

”Vanhempi työskentelee Kouvolan keskustassa 8–16. Kotona töistä hän on 16.30. Aikaisin mahdollinen aika harjoittelulle muissa jäähalleissa olisi klo 17.30. Siellä pidetään tunnin harjoitukset. Kotiin päästään lähtemään klo 18.45. Kotona ollaan 19.15. Tässä vaiheessa työssä käyvä vanhempi ei ole vielä käynyt kotona eikä ole pystynyt tekemään läksyjä lapsensa kanssa.”

”Puolestaan Kotkassa työskentelevä vanhempi kertoo, että viikoittaista ajomatkaa tulisi 150 kilometriä lisää. Tällä hetkellä perheen toista lasta kuskataan jo harjoituksiin 100 kilometrin verran viikossa. Aikaa pelkkiin matkoihin kuluu 5h/viikko.”

Miten sitten, kun lapsia on useampi? Pitäisi mennä eri halleihin ja eri aikaan.

”Harrastajaryhmässä on olemassa mukana viiden lapsen perhe, joista neljä lasta pelaa jääkiekkoa. Kaikki tietenkin eri ikäryhmissä eli harjoitukset eri aikaan. Perheen äiti on yksinhuoltaja. Hänellä ei ole mahdollisuuksia kuljettaa lapsia.”

Nykyisillä järjestelyillä suurin osa lapsista pääsee hallille, vaikka vanhemmat eivät pääsisi kuskaamaan. Jos perheessä ei ole autoa kimppakyytejä suositellaan. Moneenkaan autoon ei mahdu kuin kahden pelaajan varustekassit. Tämän takia kyyditsijöitä tarvitaan suhteellisen paljon. Pienimmille junioreille ja kiekkokoululaisille tarvitaan avustajat, jotka pukevat heille varusteet ylle. Kimppakyydit eivät ole ratkaisu tähän ongelmaan.

Missään ei ole huomioitu jääurheilua harrastavien perheiden kustannusten nousua.

Ongelmista vähäisin ei ole matkoihin kuluvan polttoaineen hinta. Oli se sitten bensiini, diesel, maakaasu tai sähkö, niin kaikki ovat kalliita vaihtoehtoja. Julkiset kulkuneuvot eivät ole vaihtoehto harjoituksiin liikkumiseen. Pelkästään meno linja-autolla Kouvolaan kestää tunnin. Siellä pitäisi vaihtaa linja-autoa, ja silti ei pääse edes hallin viereen. Mukana olisi se iso varustekassi ja tietysti vanhempi auttamassa. Matkat ovat sellainen este, että useampi jääurheilun harrastaja on pakon edessä valmis lopettamaan. Asian on useampi lasten vanhempi ilmoittanut.

On esitetty, että lasten ja nuorten liikkumista talvella voidaan lisätä parantamalla ulkojääpaikkoja. Tämä harrastusmahdollisuus on täysin sään armoilla.

Jos Inkeroisten jäähalli suljetaan 1.11., kynnys myös yleisöluisteluun lähtemiseen toiselle paikkakunnalle kasvaa. Muuta liikuntaa alueella on talvella hankala harrastaa, kun liikuntasaleja on vähän.