Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joel Naukkarinen taisteli historiallisen pronssin coastal-soudun MM-kisoissa

Edessä on vielä EM-kilpailut San Sebastianissa Espanjassa.

Joel Naukkarinen teki sunnuntaina suomalaista soutuhistoriaa ottamalla coastal-soudussa MM-pronssia. Naukkarinen ylsi Walesissa järjestettyjen kisojen päätöspäivänä semifinaaliin miesten beach sprintissä.

Suomen melonta- ja Soutuliitto kertoi tiedotteessaan, että Naukkarisen MM-pronssi on Suomen ensimmäinen mitali coastal-soudussa.

Keli oli haasteellinen ja edellytti teknistä taitoa ja veneen hallitsemista. Monen matka katkesikin aallokossa.

– Tämä oli hieno voitto meidän coastal-maajoukkueelle ja paras mahdollinen päätös työrupeamalle nostaa Suomea lajissa kohti maailman kärkeä ennen hyväksyntää olympialajiksi, sanoi Joel Naukkarinen.

Naukkarinen kertoi, että viimeisessä kolmessa erässä juoksuosuus oli laskuveden takia normaalia pidempi, kun vesiraja siirtyi noin metrin minuutissa.

– Hidastin tarkoituksella hieman juoksusta, kun laskeskelin, että tässä eroa tulee luultavasti kymmenyksiä ja sadasosakamppailua ratkaisevampaa on välttää isoja virheitä rajuissa olosuhteissa.

– Nopeampana soutajana pääsin kahdesti myös valitsemaan radan yksi, mikä sallisi juoksulinjan takia voimakkaamman ajautumisen aaltojen mukana vasemmalle. Sen myötä finaalissa pystyin varmistamaan mitalin lopussa, kun en korjannut kurssia suhteessa rataan vaan minimoin riskin surffauksessa. Rata kaksi, mitä useimmat muut soutajat ensisijaisesti valitsivat, oli ehkä aaltojen puolesta vähän helpompi, arvioi Naukkarinen.

Walesissa käydyissä coastal-soudun MM-kilpailuissa kilpailtiin todellisissa rannikko-olosuhteissa, kun aallot löivät rantaan ja vuorovesi toi oman mausteensa kilpailuolosuhteisiin.

– Lajin luonteeseen kuuluu, että rata muuttuu jatkuvasti, olosuhteet ja suoritus ovat aina erilaiset. Kisaveneen saa muutama minuutti ennen starttia, kun urheilija on yleensä jo lähtöviivalla. Juuri sitä ennen kuulee tai pääsee valitsemaan radan millä soutaa, ketä vastaan kilpailee ja kilpailuaikataulukaan ei ole kiinteä, vaan lähdöt määrittyvät lukuisten olosuhdetekijöiden muovaamana. Toisin sanoen urheilijan on myös vaikea tietää, minkälaiseen suoritukseen valmistautuu, lämmittelee ja mihin aikaan. Meno on nopeatempoista ja valmiina pitää olla kaikkeen ja pitkään, sanoi Naukkarinen tiedotteessa.

Varikkotyöskentely rannassa on myös tärkeää.

– Yksikköjä myöten coastal-soutu on äärimmäinen joukkuelaji. Tämä mitali oli täysin meidän tallin voittama. Minä sain kunnian olla vain kuljettajana, taustoitti Naukkarinen MM-pronssiaan.

Naukkarinen painotti, että tiimin kommunikointi ja taidot määrittävät miten hyvin ja millaisiin säätöihin veneen ehtii saada viritettyä soutajalle lyhyessä ajassa ja ehtiikö soutaja saada tietoa toteutuneista säädöistä.

– Lähtökomennot pyörivät oli vene valmis tai ei. Tiimin veneen käsittelijät työntävät vauhdit alussa ja näyttävät suuntaa tarkentamaan navigointia. Soutajan lähestyessä rantaa selkä edellä he antavat huutaen ohjeita onnistuneen rantautumisen mahdollistamiseksi murtuvissa aalloissa. Ennen kilpailua käydään läpi paljon eri skenaarioita, jotta tilanteen tullessa tiimi osaa toimia tehokkaasti ja saumattomasti yhteen, kertoo Naukkarinen kilpailutilanteesta.

Joen Naukkarinen iloitsi myös siitä, että Suomelle saatiin maapaikka World Beach Gameseihin 2023 Balille.

– Ensi viikolla jatketaan EM-kilpailuissa San Sebastianissa Espanjassa. Toivottavasti saadaan varikkotiimiä koulutettua pidemmälle ja laajemmaksi, että voidaan lisätä vielä menestystä.

Naisten yksikössä Tiia-Maria Rauttola souti hienosti neljännesvälieriin. Sekakaksikossa Iida Niemi ja Joel Naukkarisen tien katkaisi pitkäksi venynyt päätypoijun käännös. Beach sprintin nelikossa souti Tiia-Maria Rauttola, Iida Niemi, Lee Wassel, Joel Naukkarinen ja coxina Jarmo Seuranen. Nelikon tie pysähtyi alkueriin.