Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoposkihanhien syysmuutto on myöhässä – Kouvolassa lupia on myönnetty eniten Elimäen, Korian ja Myllykosken alueille

Karkotus- ja ammuntalupia on haettu viime vuotta vähemmän

Valkoposkihanhien karkottamiseen ja ampumiseen on haettu poikkeuslupia viime vuoteen nähden vähäisemmälle pinta-alalle, selviää elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (Ely) yhteisestä tiedotteesta.

Laji on rauhoitettu, mutta vakavien viljelyvahinkojen torjumiseksi valkoposkihanhien karkottaminen ja ampuminen on luvanvaraista syysmuuttokauden aikaan 20. elokuuta alkaen lokakuun loppuun saakka.

Koko maassa lupia käsittelevä Varsinais-Suomen Ely-keskus on myöntänyt lupia valtakunnallisesti yhteensä 316 maatilalle. Luvilla saa ampua kaikkiaan 10 675 valkoposkihanhea.

Maassa vasta tuhatkunta hanhea

Hanhien jokasyksyinen muuttoliike Suomen yli etelään on viivästynyt sääolojen vuoksi. Muuton alkua ovat viivästyttäneet sääolot, ja arktisilta alueilta Suomeen on saapunut vasta hieman yli tuhat hanhea.

– Koska muuton alku on viivästynyt jo reilusti, voidaan odottaa isoa rynnistystä lähiaikoina, tiedotteessa todetaan.

Ely-keskusten julkaiseman kartan mukaan Kouvolassa karkotuslupia on myönnetty eniten Elimäen, Korian ja Myllykosken alueille.

Kiintiö riippuu tilan koosta

Tänä vuonna myönnetyissä luvissa ei ole enää velvoitetta hanhien merkitsemiseen, sillä sitä ei nähty valvonnan kannalta tarpeelliseksi. Torjuntatoimista on kuitenkin raportoitava, ja niitä tehdessä poikkeuslupa on pidettävä mukana. Jos lupa jatkuu viime vuodelta tälle vuodelle, on luvan ehtojen mukainen merkintävelvoite voimassa.

Karkotus- ja ammuntalupia myönnetään vain syysmuuton ajaksi vahinkojen torjumiseksi. Viljelijöille myönnetty ampumiskiintiö on 20–40 hanhea riippuen tilan peltopinta-alasta.