Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannanotto | VPK on vapaaehtoinen palokunta, ei vapaapalokunta

Nykyisin vielä eri artikkelien yhteydessä ja VPK-toiminnasta puhuttaessa käytetään ilmaisua vapaapalokunta. Asia häiritsee meitä vapaaehtoisessa palokuntatoiminnassa toimivia.

VPK-pohjaisten palokuntien suurin perustamisajan jakso ajoittuu 1890-luvun loppupuolelle ja 1900-luvun alku vuosikymmenille. Silloin kylään perustetun palokunnan toimintaan osallistuivat kaikki kyläläiset. Varsinaista koulutusta toimintoihin oli vähän, joskin harjoiteltiin kaluston käyttöä. Palokuntaan voi liittyä vapaasti lähinnä kylän miehet. Palojen sammutukseen sen sijaan osallistui kaikki ”kynnelle kykenevät” kyläläiset, vesiketjuissa tarvittiin käsipareja.

Vakinaisia palokuntia oli todella harvassa, ainoastaan isommissa kaupungeissa.

Suomen ensimmäinen palolaki tuli voimaan vuonna 1935, jolloin myös kylien vapaapalokuntatoiminta oli muutoksen kourissa. Kunnan tuli pitää huolta sammutus- ja pelastustoiminnasta alueellaan. Palokuntatoimintaa alettiin ohjeistaa ja toimintamuotoja kehittämään. VPK:t muodostivat sammutustoiminnan rungon koko maassa. Vapaasti toimintaan osallistujat siirtyivät pikkuhiljaa taka-alalle, koska palokunnat tekivät kuntien kanssa sammutussopimuksia ja palokunnan toiminta tuli olla järjestäytynyttä.

Toiminta on kehittynyt vuosikymmenien aikana huomattavasti. Aikanaan sammutussopimuksista luovuttiin ja tilalle tuli palokuntasopimukset. VPK-toiminnasta tuli paremmin organisoitua ja VPK:t perustivat hälytysosastot huolehtimaan palokuntasopimuksien velvoitteiden täyttämisestä. Uutena terminä tuli käyttöön sopimuspalokunta, joka tarkoittaa lähinnä palokunnan hälytysosastoa. Myös pelastuslaissa tuli velvoitteita VPK:n hälytysosaston jäsenille. Palokunnan päälliköllä tulee olla asiaan liittyvä koulutus, pelastustoimintaan osallistuvilla jäsenillä tulee olla vähintään peruskurssi suoritettu. Edelleen erityistehtävissä edellytetään hyväksyttyä koulutusta ja taitojen ylläpitoa vuosittain.

Ei voida enää sanoa, että VPK on vapaapalokunta, eikä pitäisi enää kenenkään käyttää sanontaa. VPK on vapaaehtoinen palokunta, koska nykyaikana siinä on vapaaehtoista siihen liittyminen ja siitä eroaminen. Kaikki muu on lakien, asetuksien, pelastuslaitoksen ohjeiden ja yhteisesti sovittujen palokuntasopimuksien kautta säädeltyä.

Toivon, että kaikissa viestinnässä unohdetaan vapaapalokunta termi ja aletaan puhumaan sekä kirjoittaa vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta.

Markku Leinonen

palokunnan päällikkö

Kymenlaakson sopimuspalokuntien

puheenjohtaja