Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki tekemässä 96,8 miljoonalla eurolla kiinteistökauppoja – Myllykosken paloasema yksi myyntikohteista

Kaupunginhallitus käsittelee kiinteistökauppaa maanantaina.

Kouvolan kaupunki aikoo myydä 96,8 miljoonalla eurolla kiinteistöjään ruotsalaistaustaiselle Hemsö Suomi Oy:lle.

Kaupunki on myymässä Hemsö Suomelle Eduko Oy:n kampuksen lukuun ottamatta oppilasasuntoloita sekä pääpaloaseman, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat, Kouvola-talon, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä tulevan uuden keskuskeittiön.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen 11.4. Hemsön kanssa aiesopimuksen. Jos hallitus puoltaa 12.9. kiinteistökauppaa, lopullisen päätöksen kiinteistökaupasta tekee Kouvolan kaupunginvaltuusto.

Kaupunki allekirjoittaa kaupan yhteydessä kaikkiin kohteisiin erilliset 10–25-vuotiset vuokrasopimukset lukuun ottamatta Kuusankosken paloasemaa, jonka vuokra-aika on vuoden 2026 loppuun asti. Edukon ja paloasemien osalta määräaikaiset vuokrasopimukset ovat jo voimassa.

Pitkät vuokrasopimukset ovat molempien etu. Vuokralaisen näkökulmasta vuokraa ei voi yllättäen nostaa ja toisaalta ostajalla on varmuus pitkästä vuokranmaksusta.

Kaupunki vuokraa kaupan yhteydessä kohteiden tontit Hemsölle vähintään 50-vuotisilla maanvuokrasopimuksilla. Edukon, paloasemien ja Kouvola-talon osalta tontit sisältyvät kauppaan.

Kiinteistökaupat eivät vaikuta henkilöstön työskentelyyn toimipisteissä, käyttäjät jatkavat samaan tapaan kuin ennenkin. Mahdolliset muutokset toiminnassa käsitellään henkilöstön kanssa hyvissä ajoin kohdekohtaisesti.

Kouvolan kaupungin toimitilajohtaja Katja Ahola korostaa kaupungin tiedotteessa, että kiinteistöjen myynnillä kaupunki voi luopua tiloista, joita ei tarvita omassa palvelutuotannossa ja vapauttaa resursseja omassa käytössä olevien rakennusten ylläpitoon ja huoltoon.

– Myymällä muiden toimijoiden käytössä olevia kaupungin omistamia rakennuksia, kaupunki ei enää jatkossa kanna vastuita ja riskejä näistä kiinteistöistä. Samoin kohteiden peruskorjausvelvollisuus siirtyisi uudelle omistajalle. Myös riski tyhjistä kiinteistöistä vuokrasopimuksen päättyessä siirtyy pois kaupungilta.

Kouvolan lisäksi monet muutkin kunnat pohtivat omistamiensa rakennusten myyntiä. Etenkin nyt, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, eivätkä kaupungit enää voi suoraan omistaa sote- ja pelastusalan kiinteistöjä enää pitkään.

Katja Aholan mukaan Hemsön tarjous kertoo Kouvolan vetovoimaisuudesta.

– Hemsö-kauppa on investointisummaltaan erittäin merkittävä. Olimme onnekkaita, kun saimme tarjouksen jo alkuvuodesta negatiivisten korkojen aikaan. Vastaavia tarjouksia ei tällä hetkellä ole saatavilla. Kaupan myötä kaupunki tulisi myös saamaan huomattavan summan vuosittaista kiinteistöveroa, Katja Ahola sanoo tiedotteessa.

Laskelmien mukaan kiinteistöveron vuotuinen tuotto olisi noin 800 000 euroa.

Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen kertoo, että Kouvola on Hemsön näkökulmasta tärkeä maakunnallinen keskus.

– Olemme halukkaita yhdessä kaupungin ja muiden vuokralaisten kanssa kehittämään kohteita edelleen. Toteutuessaan kauppa olisi Hemsöltä iso investointi kaupunkiin ja sitoutumisen osoitus.