Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa edelleen runsaasti koronavirustartuntoja – Sairaalahoidossa 28 koronapotilasta

Kymenlaaksossa koronavirustartuntoja on edelleen runsaasti. Tartuntamäärissä oli kesällä lievä aallonharja, joka näyttää taittuneen.

Viime viikkojen aikana uusia koronatapauksia on terveydenhuollon koronatestein todettu seuraavasti: viikolla 32 621, viikolla 31 906, viikolla 29 791 ja viikolla 28 799 tartuntatapausta. Viimeisen kahden viikon ajalla eli 3.–16.8. uusia tapauksia on 1208. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on näin 746.

– Koronatartunnoissa ollaan edelleen korkealla tasolla. Täytyy muistaa, että luvuissa ovat mukana ainoastaan tiedot virallisista koronatesteistä, joissa käy vain murto-osa ihmisistä. Etenkin loma-aikana ihmiset ovat todennäköisesti sairastaneet koronatautia, joka on todettu vain kotitestein, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

Koulujen alkaminen ei näytä lisänneen koronatartuntojen määrää, vaikka tätä etukäteen pelättiin. Mäntymaa tosin muistuttaa, että koulujen alusta on vasta viikko aikaa, joten tilanne voi vielä muuttua. Myös helteinen sää on voinut hillitä koronavirustartuntoja.

– Tärkeää on noudattaa perussääntöä, että sairaana ei mennä kouluun, päiväkotiin eikä työpaikalle, Mäntymaa painottaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 28 covid-potilasta. Heistä ainakin puolella on myös joku muu syy tai syitä sairaalahoitoon kuin covid-19-tauti.

– Koronatilanne kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa niin hoidettavien kuin sote-alan ammattilaisten sairauspoissaolojenkin kautta. Myös sijaisia on paljon sairaana.

Tällä hetkellä liikkuu lähinnä koronaviruksen omikronmuunnosta, jolla on useita alalinjoja. Omikron-virusvariantin taudinkuva on yleensä lievempi kuin esimerkiksi delta-variantilla, joka oli vallalla epidemian aiemmissa vaiheissa.

Koronarokotukset ovat edelleen tärkeä suoja koronaviruksen vaikeilta tautimuodoilta. Nelosrokotusten aloittaminen ja laajentuminen ikääntyneisiin ikäryhmittäin on vilkastuttanut koronarokotuksia.