Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona jyllää Kymenlaaksossa – Sairaalahoidossa 20 potilasta

Koronavirusta on alueella runsaasti ja omikron-variantti tarttuu erittäin herkästi, mutta taudinkuvat ovat yleensä lieviä.

Kymenlaaksossa koronavirustartuntoja on esiintynyt runsaasti koko kesän ajan. Viimeisen kolmen viikon aikana on ollut selkeää nousua positiivisten tartuntojen määrissä. Nyt tilanne näyttää kuitenkin tasoittuneen eli nousuvauhti on taittunut.

Koronavirustartuntojen positiivisten testitulosten määrä on nyt noin 800 viikossa, kun vastaava luku oli juhannuksen aikoina alhaisimmillaan 340. Luvuissa on mukana vain terveydenhuollon koronatestein todetut tartunnat. Todellisten koronatartuntamäärien arvioidaan olevan jopa noin 6–8 -kertaisia virallisin testein todettuihin tartuntamääriin verrattuna.

Sairaaloissa kuormitus oli viime viikolla korkea, sillä Kymenlaaksossa oli sairaalahoidossa 25–26 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Nyt sairaalahoidon tarve on hieman laskenut ja sairaalahoidossa on noin 20 potilasta, joilla on koronavirustartunta.

– Koronavirusta on alueella runsaasti ja omikron-variantti tarttuu erittäin herkästi, mutta taudinkuvat ovat yleensä lieviä, tiivistää hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

– Sairaslomat ovat nyt usein lyhyempiä kuin aiemmin. Samoin sairaalahoidossa hoitojaksot ovat yleensä lyhyempiä kuin aiemmissa epidemian vaiheissa.

Koronavirus on aiheuttanut edelleen tartuntaryvästymiä muun muassa hoivakodeissa.

– Vaikka suurin osa sairastaa koronaviruksen lievänä ja vakavat tautimuodot ovat harvinaisia, on koronavirustauti edelleen riski ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville, Kari Kristeri muistuttaa.

Kristerin mukaan onkin erittäin tärkeää, että rokotusvuorossa olevat ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat ottavat nyt koronarokotuksen 4. annoksen.

– Jonkun verran kysellään, kannattaako odottaa uudenlaisia rokotuksia. Ei kannata odottaa aikoja parempia, vaan tärkeintä on ottaa nelosrokote mahdollisimman pian.

Koronarokotusten 4. annoksia annetaan Kymenlaaksossa nyt iän perusteella kaikille 70 vuotta täyttäneille ja rokotuksia laajennetaan nuorempiin ikäryhmiin. Ajantasaiset tiedot kaikista koronarokotuksiin oikeutetuista ryhmistä löytyvät täältä: https://korona.kymsote.fi/koronarokotukset/

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona kesätauon jälkeen. Kymenlaakson kunnissa koronatilanne näkyy muun muassakuntatyöntekijöiden sairaspoissaoloina, mutta toiminnot on kuitenkin pystytty pitämään toiminnassa.

Kokouksessa todettiin, että koulujen alkaminen ensi viikolla eli viikolla 32 voi vaikuttaa koronatilanteeseen.

– Viime vuonna koulujen alku räjäytti koronatartuntojen määrän, vaikka lähtötilanne oli tartuntojen määrän suhteen pienempi kuin tällä hetkellä. Luonnollisesti tilannetta seurataan tarkasti, Kari Kristeri toteaa ja korostaa, että on tärkeää, että sairaana pystytään kotona eikä mennä esimerkiksi työpaikalle tai kouluun.

Koronakoordinaatioryhmässä todettiin, että erilaisten rajoittamistoimenpiteiden asettamiselle on tällä hetkellä niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin korkea kynnys. Vielä korkeampi kynnys on tehdä lasten ja nuorten toimintaa koskevia rajoituksia.