Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuttuja tapaamassa – Museoautojen harrastajat kiersivät Saimaata

Helteinen sää, kallistunut polttoaine ja korona saattavat karsia autotapahtumien osallistujamääriä.

Museoautot kiersivät Saimaata jo 28. kerran heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Välissä on ollut kahden vuoden tauko koronapandemian takia. Tällä kertaa ajossa oli parisen sataa autoa ja muutama moottoripyörä sekä mopokin. Suur-Saimaan ympäriajossa parhaimpina vuosina on ollut lähes 300 autokuntaa mukana. Tänä vuonna hyvin lämmin sää saattoi karsia osallistujia sekä kallistunut polttoaineen hinta ja edelleen taustalla oleva korona. Autot ovat hyvin pitkälti ilman ilmastointia ja ikkunat avoimina ajettiin reittiä.

Kymenlaaksostakin lähti monen monta autokuntaa mukaan matkaan Lappeenrannasta. Ensimmäisen helteisen päivän aikana kierrettiin Joutsenon, Ruokolahden, Puumalan ja Anttolan kautta Saimaan itäpuolta. Tehtävärasteilla testattiin autokuntien yleistietämystä monen monissa asioissa muissakin kuin autoihin liittyvissä.

Sunnuntaina ajettiin Mikkelistä Saimaan länsipuolta Mikkelin torin, Ristiinan, Suomenniemen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kautta Lappeenrannan linnoitukseen, jossa oli tulosten julkistaminen.

Vanhin autoista taisi olla vuodelta 1929 ja nuorimmat 30 vuotta vanhoja. Mukana oli siis hyvinkin iäkkäitä autoja, joiden kunnossa pidossa on nähty vaivaa. Monia autoja on itse rakennettu vuosienkin ajan tai on saatu ostettua valmis museorekisterissä oleva auto. Joskus täytyy apaattisena parikin päivää tuijotella ja miettiä miten jokin hankala asia ratkaistaan, totesi eräs mukana ollut, joka on tehnyt monien museoautojen kanssa töitä.

Tapahtuman tärkeää antia on tavata vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksiakin saa jokaisella kerralla. Taukopaikoilla ja illalla on mukava vaihtaa kuulumisia, sillä osahan on ollut mukana lähes jokaisella kerralla, kun ajoja on järjestetty. Ajoihin osallistujia palkitaan 10, 20 ja 25 kerran jälkeen kunniakirjoilla.

Myös asu-ajoneuvokilpailuun riittää aina osallistujia eli ajoneuvon vuosimallin mukaan pukeudutaan ja tehdään tarina sen ympärille. Esimerkiksi kunnanlääkärin asuun pukeutunut herra oli kätilövaimonsa menossa Puumalaan kunnanlääkäriksi. Tarinat videoidaan ja parhaimmat esitetään sekä palkitaan iltajuhlassa.

Tälläkin kertaa ajojen pistekilpailussa palkintoja tuli useita tälle seutukunnalle muun muassa Arto Ansaksen perhekunta sai kakkossijoja useammassa eri luokassa.