Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Kymen Luonto hoitaa Korialla virtaavan Purhonojan jättipalsamien hävityksen

Maanomistaja, luomuviljelijä Antti Purho on tyytyväinen, että luontoyhdistys lähti mukaan jättipalsamin tuhoamisprojektiin.

Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pohjois-Kymen Luonto ottaa hoitaakseen Korialla virtaavan Purhonojan jättipalsamien hävityksen. Yhdistys haki ja sai avustusta hankkeeseen sekä ELY-keskukselta että Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä.

Yhdistys on saanut jo muutama vuosi sitten avunpyynnön yhdeltä Purhonojan maanomistajalta. Alueella pidettiin yhdet palsamitalkoot.

– Oli selvää, että haitallisen vieraskasvin hävitys alueelta vaatisi koordinointia ja vuosien työtä. Kun kuulimme mahdollisuudesta hakea apurahaa, tartuimme tilaisuuteen, kertoo Pohjois-Kymen Luonnon hallituksen jäsen Anne Ikäheimonen.

Palsamintorjunta aloitettiin jo viime kesänä ylempänä puronvarressa kaupungin omistamilla maa-alueilla, joten senkin takia nyt oli oikea hetki ryhtyä toimeen myös alajuoksulla.

Yksi Purhonojan palsamien kanssa kamppailevista maanomistajista on Antti Purho.

– Olen oikein tyytyväinen siitä, että luontoyhdistys lähti tähän. Yksin tai edes parin naapurin kanssa olisi ollut toivotonta yrittää palsamin hävitystä näin laajalta alueelta. Tietenkin haluan osaltani täyttää lain velvoitteet, ja onhan se vähän imagokysymyskin, luomuviljelijä myöntää.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka lisääntyy ainoastaan siemenistä. Sillä on myös hyvin heikot juuret, joten sen kitkeminen ennen siementen muodostumista on helppo ja tehokas torjuntakeino. Kasvi ei ole myrkyllinen, vaan sitä voi kitkeä vaikka paljain käsin.

Purhonojan palsamiprojektin ohjissa ovat yhdistyksen aktiivit, mutta itse torjuntatöihin toivotaan maanomistajien lisäksi runsaasti vapaaehtoisia. Purhonojalla järjestetään kesän mittaan talkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Päätetyt talkoopäivämäärät ovat 10., 17. ja 24.7. Lisätietoa talkoista saa muun muassa Pohjois-Kymen Luonnon kotisivuiltasll.fi/pohjoiskymisekä Facebookista.

Jättipalsami viihtyy erityisesti kosteilla paikoilla, kuten purojen ja ojien varsilla. Kookas, runsaastikukkiva kasvi on ollut takavuosina suosittu koriste puutarhoissa, mistä se on karannut luontoon. Se leviää helposti ja tukahduttaa muut kasvit, mikä vähentää luonnon monimuotoisuutta. Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa. Maanomistajalla on haitallisten vieraslajien torjuntavelvollisuus. Torjuntaan toisen maalla tarvitaan maanomistajan lupa.