Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa todetaan joka arkipäivä 50–100 uutta koronavirustartuntaa ja viikonloppuisin 20–30 tapausta

Sairaalahoidossa on päivittäin 10–20 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta.

Kymenlaaksossa koronaepidemia alkoi rauhoittua toukokuussa. Viimeisen kuukauden ajan koronatilanne on pysynyt varsin tasaisena niin sairaalahoidon tarpeen kuin uusien tartuntatapaustenkin suhteen. Viikolla 23 todettiin 344, viikolla 22 376 ja viikolla 21 365 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisen kahden viikon aikana eli ajalla 1.–14.6. todettiin 726 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta on 448. Koronatapausten ilmaantuvuuden lasku on pysähtynyt.

– Kymenlaaksossa todetaan edelleen joka arkipäivä 50–100 uutta koronavirustartuntaa. Viikonloppuisin tapauksia on 20–30. Sote-ammattilaisia on edelleen tässä joukossa runsaasti. On myös huomioitava, että luvuissa on mukana vain terveydenhuollon koronatestein varmistetut tapaukset, kotitestit eivät näissä luvuissa näy, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Terveydenhuollon koronatestiin hakeutuvien määrä on laskenut. Positiivisten näytteiden osuus on 30,0 prosenttia otetuista näytteistä, osuus on pysynyt aiemmalla tasolla.

Koronatilanne ei ole rauhoittunut myöskään sairaalahoidossa, vaan tarve on pysynyt viime viikot tasaisena. Sairaalahoidossa on päivittäin 10–20 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta.

Kymenlaaksossa tutkitut koronavirustapaukset ovat omikronin alamuunnosta BA.2.

– Kymenlaaksossa ei ole vielä todettu koronaviruksen BA.4 tai 5 -variantteja, mutta niiden ilmaantuminen alueelle on todennäköistä. Nämä virusmuunnokset on todettu herkästi tarttuviksi. Saamme tietää eri virusvarianttien esiintymisestä vain viiveellä. Virusmuunnoksia tutkitaan COVID-19-näytteistä sekvensoimalla ja tuloksen saamisessa voi kestää kuukausikin, Mäntymaa selvittää.

Koronarokotukset antavat suojaa myös uusilta virusvarianteilta. Kymenlaaksolaisia kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan koko rokotussarjasta.

Parhaillaan rokotuspisteillä on rauhallista. Rokotuksissa käyvät nyt pääasiassa lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 70–79 -vuotiaat, jotka ottavat 4. rokotusannoksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 15.6. laajentanut rokotussuositustaan. THL suosittelee vakavasti immuunipuuteisille viidettä koronarokoteannosta. Lue tiedotteesta, kuinka tähän ryhmään kuuluvat kymenlaaksolaiset voivat hakeutua 5. koronarokotuksiin: Kymsote aloittaa 12 vuotta täyttäneiden vakavasti immuunipuutteisten 5. koronarokotukset.

Mäntymaa muistuttaa, että vaikka koronaepidemia on rauhoittunut, se ei kuitenkaan ole ohi.

– Edelleen on syytä harkita omaa toimintaa ja toimia terveysturvallisesti. Erityisen tärkeää on, että jokainen pysyy oireisena kotona eikä lähde väkijoukkoihin, Mäntymaa muistuttaa.