Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ankkapurhan teollisuusmuseo avautuu kesäkuun alussa – Museoon vapaa pääsy

Museon kauden päättää 26.8. InkJazz-konsertti, joka on järjestetty museon tiloissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Ankkapurhan teollisuusmuseo kuuluu olennaisesti 150-vuotisjuhlavuottaan viettävien Anjalankosken tehtaiden historiaan, sillä siltä paikalta kaikki sai alkunsa. Museo on ollut koronan takia suljettuna kahden vuoden ajan, mutta se avataan jälleen kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Juhlavuoden kunniaksi museoon on vapaa pääsy.

Ankkapurhan Lohisaareen rakennettiin ensimmäinen puuhiomo vuonna 1872. Samalla paikalla, vanhassa kartonkitehtaassa toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo, joka esittelee henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä 150 vuoden ajalta. Museon ydin ja arvokkain kokonaisuus on Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone, joka käynnistyi 1897 ja pysäytettiin lopullisesti 1978. Museona kohde avattiin vuonna 1997.

Museo on kaudella 2022 avoinna 1.6.– 24.8. keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–17. Sisäänpääsy museoon on ilmainen, halutessaan ryhmät ja yksittäiset henkilöt voivat varata maksullisen opastetun kierroksen. Kierros tulee varata ja sopia etukäteen.

– Todella hienoa, että saamme nyt tehtaiden juhlavuonna museon auki ja voimme tarjota sinne maksuttoman pääsyn. Museon satojen valokuvien joukosta voi tulla bongaamaan tuttuja tai omia sukulaisia sekä tutustumaan tehtaiden tähtihetkiin ja virstanpylväisiin. Alkuperäiselle paikalleen museoitu kartonkikone on myös jännä nähtävyys, vinkkaa museon toiminnasta vastaava Inkeroisten Kartonkitehtaan viestintäpäällikkö Johanna Harju.

Museon oppaina toimivat Tarja Peltola-Welin ja Hanna Myllyntausta, joilla kummallakin on vahva tehtaiden ja koko alueen historian tuntemus. Tarja toimii Kouvolan matkailuoppaana vetäen mm. suosittuja opastettuja teemakierroksia. Hanna puolestaan on tehnyt pitkän työuran Anjalankosken tehtaiden viestintäpäällikkönä.

Museon kauden päättää 26.8. InkJazz-konsertti, joka on järjestetty museon tiloissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Konsertissa kansainvälisesti ja valtakunnallisesti tunnetut jazzmuusikot valtaavat estradin uniikissa ympäristöss