Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mänttärit saivat kaksi uutta sovitusta sukulaulustaan

Uudet sukulaulusovitukset on tarkoitus taltioida sukulaulun ääni- ja videotallenteiksi, joita sukuyhdistys voi käyttää eri tarkoituksiinsa.

Mänttärin Sukuyhdistys on saanut yli 25 vuotta sitten valmistuneelle sukulaululleen kaksi uutta sovitusta. Voittajiksi selviytyivät muusikko, musiikkipedagogi, laulaja–laulunkirjoittaja ja säveltäjä Johannes Österlund (s. 1987) Helsingistä sekä freelancer-muusikko ja laulaja, musiikin maisteriksi opiskeleva Mikael Sipilä (s. 1989) Oulusta.

– Kilpailun sovituskilpailuun osallistuneet työt olivat keskenään erilaisia; toinen on klassisempi ja soveltuu selkeästi esimerkiksi yhteislaulun taustalle, kun toisella on viihteellisenä versiona edellytyksiä toimia myös sooloesityksenä. Molempien kilpailuversioiden laulut sointuivat ja soitto oli hyvää, tuomaristo totesi arviossaan.

Raati oli valinnasta yksimielinen.

– Koska haluamme myös omalta osaltamme kannustaa Mänttärin sukuun kuuluvia nuoria muusikoita, päätimme palkita molemmat kilpailuun osallistuneet teokset. On myös rikkaus, että meillä laajana sukuna on näin syntynyt kaksi erilaista uutta versiota perinteisestä sukulaulusta. Sukuun mahtuu kaksikin eri versiota sukulaulusta.

Raadin antaman lisätehtävän mukaan palkitut ovat nuotintaneet oman kilpailutyönsä.

Raatiin kuuluivat näyttelijä, laulaja ja ohjaaja Eija Ahvo, Helsingin Musiikkitalon kuoron toiminnanjohtaja ja oopperalaulaja (sopraano) Marjut Häkkinen sekä Mänttärin Sukuyhdistyksen hallituksen nuorisovastaava, kilpailun järjestäjä ja muusikko (rumpali) Eetu Pesu.

Sukulaulun sovitukset taltioidaan ääni- ja videotallenteiksi

Raadin päätöksen mukaisesti myös kilpailun palkinto jaetaan eli molemmat voittajat saavat palkinnokseen soitinkauppana tunnetun F-Musiikki Oy:n 100 euron arvoisen lahjakortin.

Sovituskilpailun tulokset julkistettiin hybridimallilla toteutetun Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan vuosikokouksen yhteydessä lauantaina.

Uudet sukulaulusovitukset on tarkoitus taltioida sukulaulun ääni- ja videotallenteiksi, joita sukuyhdistys voi käyttää eri tarkoituksiinsa.

Julkisen kantaesityksensä sukulaulun uudet versiot saavat loppusyksystä Kouvolan Liikkalassa järjestettävän perinteisen kotiseututapahtuman yhteydessä.

Sukulaulu sävellettiin alunperin vuonna 1996

Mänttärin suvulla on ollut vuodesta 1996 asti käytössään oma, kouvolalaisen Raija Mänttärin sanoittama sukulaulu.

– Edeltäjäni ehdotti minulle, että saisiko siitä tehtyä uuden yksinkertaisemman sovituksen. Muutamalta sukumme edustajalta tuli tämän lisäksi idea, että saisimmeko tehtyä jopa sovituskilpailun, Mänttärin Sukuyhdistyksen hallituksen nuorisovastaava Eetu Pesu sanoo.

Sovituskilpailu oli avoin niin suvun jäsenille kuin suvun ulkopuolisille musiikin tekijöille.

– Lähtökohtana oli, että kappale tunnistettavasti mukailee alkuperäistä, director cantus, rehtori Matti Nikusen sävellystä, mutta oman taiteellisen kädenjäljen annettiin kuulua lopullisessa sovitusideassa, Pesu jatkaa.

Alkuperäinen sukutaulu sai ensiesityksensä Mänttärin sukujuhlan päätapahtumassa Liikkalan VPK-talolla heinäkuussa 1996. Sen lauloi kappaleen säveltäjä Matti Nikunen, jota säesti pianolla director cantus Samuli Sipilä, joka on sovituskilpailun toisen voittajan, Mikael Sipilän, isoisä.