Tehtaanpiippujen juurella on kasvanut monta sukupolvea inkeroislaisia ja tehtaat ovat tuoneet leivän pöytään niin Tehtaanmäellä kuin muuallakin lähialueilla – Stora Enson Anjalankosken tehtaiden historiikki julkaistu

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden mediatiedote kertoo, että 150-vuotista historiaansa juhlivien Stora Enson Anjalankosken tehtaiden historiikki on julkaistu. Kirjailija Leena-Kaisa Laakson toimittama teos kuvaa tehtaiden kehitystä, niiden ympärille muodostunutta yhteisöä ja antaa äänen tehtailla työskennelleille ihmisille. Kirja on tietenkin painettu Anjalan tehtaan paperille.

Tiedotteen mukaan kirja sukeltaa tehtaiden värikkääseen menneisyyteen aina niiden varhaisista vaiheista alkaen. Se kertoo tarinaa 1800-luvun lopulla perustetusta pienestä tulipalojen riivaamasta tehtaasta, jossa on jo 150-vuoden ajan voitettu haasteita, kasvettu ja katsottu eteenpäin. Tehtaat ovat muuttuneet Standerskjöldin, Tampella-yhtiön ja Stora Enson omistuksessa rohkeasti aikojen mukana.

Oman äänensä julkaistussa historiikissa saavat myös lähihistorian ja tämän päivän tehtaalaiset. Kirjassa on lisäksi runsaasti valokuvia, jotka kertovat tekstin rinnalla tarinaa tehtaiden kehityksestä historian saatossa.

– Kirjan ideana on valottaa ja tuoda esiin sitä yhteisöä ja yhteisöllisyyttä, joka syntyi tehtaiden ympärille. Sitä rakensivat erilaiset ihmiset, eri aikoina. Tehtaissa ei ole kyse pelkästään paperista ja kartongista, vaan niiden ympärille muodostuneesta kulttuurista ja elämäntavasta, kertoo tiedotteessa historiikin toimittanut Leena-Kaisa Laakso.

Inkeroisissa sijaitsevien tehtaiden tarina alkaa vuodesta 1872, jolloin Carl August Standertskjöld perusti Ankkapurhan kosken äärelle puuhiomon, vapriikan. Vapriikka syntyi Mämmälän kylän maalaismaisemaan ja muutti vähitellen koko ympäristöään. Nykyisin 150-vuotta myöhemmin Anjalankosken tehtaat muodostuvat kahdesta tuotantolaitoksesta: Anjalan Paperitehtaasta ja Inkeroisten Kartonkitehtaasta. Paperitehtaan päätuotteet ovat kirjapaperi, aikakauslehtipaperi ja parannettu sanomalehtipaperi. Inkeroisten Kartonkitehtaalla valmistetaan taivekartonkia kuluttajapakkausteollisuuden tarpeisiin, kuten ruoka- ja lääkepakkauksiin. Pääosa tuotannosta menee vientiin, kuten on mennyt koko yhtiön historian ajan.

– Anjalankosken tehtaiden historia ei ole vain tehdashistoriaa vaan vahvasti paikallishistoriaa. Tehtaanmäellä ja sen kahdella tehtaalla on merkittävä rooli Inkeroisten historiassa ja edelleen nykypäivänä. Tehtaanpiippujen juurella on kasvanut monta sukupolvea inkeroislaisia ja tehtaat ovat tuoneet leivän pöytään niin Inkeroisten Tehtaanmäellä kuin muuallakin lähialueilla, Anjalan Paperitehtaan johtaja Matti Lielahti kertoo tiedotteessa.

Anjalankosken tehtaat olivat Tampella-yhtiön omistuksessa yli vuosisadan, kunnes siirtyivät Enson omistukseen vuonna 1993. Stora Enson Anjalankosken tehtaat niistä tuli vuonna 1998.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka