Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa päivystys on kuormittunut ja jatkohoitopaikkoja on vaikea löytää – Sairaalahoidossa olevista 51:llä on todettu koronavirustartunta

Kymenlaakson koronaepidemiatilanne on edelleen vaikea. Viikolla 12 todettiin 2476 koronavirustartuntaa ja viikolla 13 uusia tartuntatapauksia 2203. Kahden viimeisen viikon esiintyvyysluku 100 000 asukasta kohti on 2888. Terveydenhuollon koronatestissä käy vain osa koronatartunnan saaneista, joten todelliset tartuntamäärät ovat todennäköisesti virallisia lukuja paljon suuremmat.

– Vaikea koronatilanne näkyy sairaalahoidossa ja koko terveydenhuollon kuormituksessa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii.

Sairaalahoidossa olevien covid-potilaiden määrä on korkea sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Sairaaloissa tällä hetkellä hoidossa olevista 51:llä on todettu koronavirustartunta. Tästä noin puolet on sellaisia, joissa koronavirustartunta on sairaalahoidon ensisijainen syy. Iäkkäiden koronaviruspotilaiden osuus sairaalahoidossa on nousussa.

Lisäksi useissa hoivayksiköissä on koronatartuntaryppäitä.

– Vaikka sairaalahoidossa ei ole tehohoitoa tarvitsevia koronaviruspotilaita, on tehty paljon töitä, että näin suuret määrät potilaita saadaan sijoitettua infektioturvallisesti sairaalahoitoon. Päivystys on kuormittunut ja jatkohoitopaikkoja on vaikea löytää. Terveydenhuoltoa rasittavat lisäksi edelleen korkeat henkilöstön koronatartuntaluvut sairauslomineen, Mäntymaa kertoo.

Myös hoitajajärjestöjen lakko näkyy palveluissa. HUS vastaa Kymsoten alueella näytteenotto- ja kuvantamispalveluista, millä on vaikutusta Kymsoten eri palveluihin. Muun muassa covid-vastausten valmistuminen näyttää hidastuneen lakon aikana.

Mäntymaan mukaan selvityksessä on, onko resurssien turvaamiseksi tarpeen alkaa tehdä laajempia muutoksia kiireettömään hoitoon. Viime viikkoina on jo jouduttu perumaan yksittäisiä kiireettömiä leikkauksia, eikä tilanne ole helpottanut.

Mäntymaa muistuttaa, että päivystys on tarkoitettu vain äkillisen ja kiireellisen hoidon tarpeeseen.

Kun hakeutuu päivystykseen, tulee ensin aina soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117.

Neljänsien rokotusannosten antaminen 80 vuotta täyttäneille kymenlaaksolaisille on lähtenyt hyvin käyntiin ja rokotuksiin on hakeuduttu aktiivisesti. Iäkkäiden asukkaiden 4. koronarokotukset ovat käynnissä myös hoivakodeissa.

Yli 3200 kymenlaaksolaista on jo saanut 4. annoksen.

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin, miten vaikea koronatilanne näkyy kunnissa. Koulut ja päiväkodit on pystytty pitämään auki. Henkilöstön suuret sairauslomapoissaolot kuitenkin vaikeuttavat eri toimintojen ja palveluiden toimintaa ja tilanteista selviäminen on välillä ”nuorallatanssia”.

Alueella on edelleen voimassa vahva maskisuositus ja vahva etätyösuositus, joka koskee myös kokouskäytäntöjä.

– Koronatilanteesta huolimatta esimerkiksi suuriin katsomoihin kokoonnutaan ilman maskeja. Maskeja on syytä käyttää edelleen, käsiä pestä, oireisena pysyä kotona sekä käyttää omaa harkintaa siinä, millaisiin väentungoksiin ja tapaamisiin on järkevää osallistua, Mäntymaa muistuttaa.