Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratamokeskus avautuu huhtikuun viimeisellä viikolla – Ensimmäisenä aloittavat terveysasema ja hammashoitola

Ratamokeskuksen ensimmäiset palvelut avautuvat asiakkaille huhtikuun viimeisellä viikolla. Palvelut avataan vaiheittain. Ensimmäiseksi Ratamokeskuksessa aloittavat toimintansa terveysasema ja hammashoitola, seuraavaksi ovat vuorossa erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset. Toukokuun alussa aloittaa päivystystoiminta ja osastohoito. Näiden lisäksi uuteen Ratamokeskukseen muuttaa laajasti myös muita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Helmi–maaliskuun aikana on asennettu kiinteitä sairaalalaitteita ja tiloissa jatkuu varustelu. Merkittävä osa käyttöönottoa on henkilöstön perehdytys. Parhaillaan noin 700 työntekijää koulutetaan toimimaan uusissa tiloissa.

Varsinainen muutto tapahtuu vaiheittain huhti-toukokuun taitteessa.

– Ratamokeskuksen muutto on valtava ponnistus, jossa tarvitaan satojen ihmisten työpanosta. Kaiken pitää olla valmiina, kun toiminta alkaa uusissa tiloissa. Toisaalta samaan aikaan pitää turvata asiakkaiden palvelu katkeamattomana, vaikka toimipisteet muuttavatkin, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Ratamokeskuksen toiminta on kaikkien toimintojen osalta aloitettu viimeistään toukokuun puoliväliin mennessä.

– Näin suuressa muutossa muutokset ovat aina mahdollisia. Tällä hetkellä on voimassa hoitajajärjestöjen lakonuhka. Mahdollinen lakko vaikuttaisi Ratamokeskuksen toiminnan aloittamisen aikatauluihin, Mäntymaa toteaa.

Ratamokeskuksen keskeiset palvelut avautuvat asiakkaille seuraavasti, mutta muutokset ovat vielä mahdollisia:

25.4. Terveysasema ja hammashoitola aloittavat toimintansa

Marjoniemestä siirtyvät terveysasematoiminnan ja hammashoitolan lisäksi Ratamokeskukseen samaan aikaan myös HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratoriopalvelut sekä geriatrisen ja palliatiivisen poliklinikan vastaanotot. Katajaharjusta muuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottotoiminta ja Pohjois-Kymen sairaalasta terveyssosiaalityö.

27.4. Erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset

Pohjois-Kymen sairaalasta muuttavista palveluista aloittavat ensin muun muassa erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset

Myös yleissairaalapsykiatrian poliklinikka muuttaa Ratamokeskukseen. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala ei muuta, vaan jatkaa toimintaansa Sairaalanmäellä, Kuusankoskella.

Samaan aikaan Ratamokeskuksessa aloittavat myös välinehuolto, ravintohuolto, kahvila-ravintola ja avokuntoutus, joka siirtyy Marjoniemen terveysasemalta.

3.5. Päivystys ja sosiaali- ja kriisipäivystys

Päivystyksen kanssa samaan aikaan toimintansa aloittavat HUS Diagnostiikkakeskuksen kuvantamisen palvelut ja laboratoriopalvelut, kipsipoliklinikka, sairaalakuntoutus, osastokuntoutus, kotisairaala ja sairaalasielunhoito.

Päivystys aloittaa Ratamokeskuksessa 3.5. kello 8.00. Siihen asti päivystyshoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan Sairaalanmäellä Pohjois-Kymen sairaalassa.

3.–5.5. Pohjois-Kymen sairaalan osastot muuttavat

Muita toukokuun alussa toimintansa aloittavia palveluja ovat muun muassa saattohoito-osasto, asiakasohjaus ja vainajapalvelut.