Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wanhalla Rautakaupalla tempaistaan Ukrainan lasten hyväksi – Tarja Merivirran idea jameista laajeni monipuoliseksi tapahtumapäiväksi

Reunan kirjakauppa ja Reuna Publishing House ystävineen järjestävät taidetapahtumapäivän Ukrainan lasten hyväksi 2.4. kello 14-18 Wanhalla Rautakaupalla Myllykoskella. Päivän tuotto lahjoitetaan Ukrainaan Pelastakaa lapset -järjestön kautta.

Idea tapahtuman järjestämisestä tuli muusikko ja laulaja Tarja Merivirralta.

– Tapaus on aika hauska. Olin yhtenä perjantaina Wanhalla Rautakaupalla, ja kymmenen minuuttia ennen sen sulkemista sisään asteli Merivirta, joka kertoi suunnitelleensa musiikillisen hyväntekeväisyystapahtuman järjestämistä Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi, Reuna Publishing Housen toimitusjohtaja Olli Sarpo kertoo.

Tarja Merivirralla on ollut pari vuotta vapaa-ajanasunto Ummeljoella.

– Olen ollut elämäni aikana paljon mukana järjestöissä, mutta olen viime aikoina vetänyt vähän henkeä vapaaehtoistoiminnasta. Toimettomuus on kuitenkin raskasta, ja minulle tuli vahva tunne siitä, että haluan tehdä jotakin ukrainalaisten auttamiseksi. Jokainen lantti on plussaa, Merivirta toteaa ja paljastaa täyttävänsä keväällä lähes pyöreitä vuosia ja haaveilleensa, että kutsuu muusikkoystäviään koolle jamit-hengessä.

Nyt jammaillaankin hyvän asian puolesta. Merivirta emännöi Ukraina-jamit, ja hänen lisäkseen tapahtumaan ovat paikkakunnalta lupautuneet osallistumaan ainakin Johanna Hasu, Helena Berg ja Mika Byman sekä jonkinlaisella kokoonpanolla myös Kouvolan Mieskuoro.

– Omat muusikkoystäväni asuvat pääasiassa pääkaupunkiseudulla, ja koska jamit on lauantaina, on monella heistä keikkailta, mikä on tietysti iloinen asia ankeiden aikojen jälkeen. Mukaan ovat kuitenkin luvanneet tulla ainakin Timo ja Mimmu Hirvonen sekä Kari Pulakka Los Olvidados -yhtyeestä, joka on tulossa kesällä esiintymään Kymi Kantriin, Merivirta paljastaa ja kertoo, että paikalle saapuu myös The Lovematches. Se on Sanna Björkmanin ja Pasi Rytkösen vuonna 2018 perustama duo, jossa Sanna laulaa ja soittaa haitaria, kazoota sekä lusikoita, ja Pasi laulaa ja soittaa kitaraa.

– Osallistujien joukossa on myös oma poikani Jasse, joka on loistava pianisti, Merivirta kertoo.

Hän haaveilee, että jameissa olisi mukana myös toivelaulu-osio eli ihmiset saisivat toivoa esitettäviä kappaleita ja myös laulaa mukana.

– Jamit ei ole varsinaisesti konsertti, vaan iloinen, yhdessä tekemisen musiikkihetki, Merivirta muistuttaa ja vinkkaa, että jameihin voi edelleen ilmoittautua mukaan musisoimaan.

Merivirran idea hyväntekeväisyystapahtumasta sai nopeasti innostuneen vastaanoton ja viikonlopun aikana tapahtuman järjestelyihin oli jo lupautunut iso talkooporukka. Yli 70 Reunan kirjailijaa päätti lahjoittaa päivän aikana myytyjen kirjojensa tuoton keräykseen. Kirjailijat heittivät myös ilmoille ajatuksen novellikokoelman kirjoittamisesta Ukrainan tukemiseksi.

– Sekin ajatus lähti heti lentoon. Lyhyessä ajassa olemme saaneet jo lähes sata novellia ja runoa, joista noin 30 valitaan nyt jo tekeillä olevaan kirjaan. Kirjan nimeksi tulee Taiteilla tukea Ukrainaan, ja sen sisältämät novellit ja runot kertovat toivosta ja auttamisesta. Vaikka emme rajanneet aiheita mitenkään kirjoituksia pyytäessämme, monet niistä käsittelevät silti sotaa tavalla tai toisella, Sarpo kertoo.

Hän muistuttaa, että Reunalla on pitkä perinne hyväntekeväisyyskirjoista 24 eri kirjoittajan luomaa tarinaa sisältävien Joulukalentereiden muodossa. Tämän vuoden Joulukalenterin tuotto on jo aikaisemmin päätetty lahjoittaa Pelastakaa Lapset -yhdistykselle, joten myös Ukrainan lasten hyväksi järjestettävän tapahtuman tuotto sekä novellikokoelman myyntitulot lahjoitetaan samaan paikkaan, josta ne ohjataan hyvään tarkoitukseen, Ukrainan lasten auttamiseen.

Novellikokoelma julkaistaan jo huhtikuussa, ja vaikka se valmistuu kiireellä, sen laadusta ei tingitä.

– Esimerkiksi graafikkomme Jaana Rautio, joka on tehnyt tapahtumajulisteen ja pääsyliput, on luvannut tehdä kirjan taittotyön ja kannen veloituksetta, Sarpo iloitsee.

Tapahtumaa on toteuttamassa iso joukko muitakin auttamishaluisia ihmisiä. Tilaisuudessa järjestetään tauluhuutokauppa, johon paikalliset taiteilijat ovat lahjoittaneet taulujaan. Tarja Tornaeuksen mukaan tähän mennessä tauluja ovat lahjoittaneet Taru Kurki, Sanna Suojanen, Mari Heino, Emma Toiskallio, Sissi Ramstedt, Heikki Hämäläinen ja Unto Mentula.

– Taitelijoilta tulee koko ajan yhteydenottoja, joten tauluja saadaan varmasti vielä lisää, Tornaeus vakuuttaa ja kertoo, että töistä tulee kuvia sosiaaliseen mediaan ennen tapahtumaa.

Tornaeuksen mukaan tuntuu siltä, että ihmiset ovat odottaneet mahdollisuutta tehdä jotakin konkreettista ukrainalaisten auttamiseksi.

– Tekeminen auttaa ahdistukseen, Tornaeus vakuuttaa ja kertoo, että Pelastakaa Lapset -yhdistyksestä tulee talkooväkeä auttamaan tapahtuman järjestelyissä, ja yhdistyksen väki on myös luvannut valmistaa leivonnaisia kahvioon.

– Jos oikein paljon saadaan pullaa ja piirakoita, niitä saa ostaa tapahtumasta myös kotiin.

Taiteella tukea Ukrainaan -tapahtumaan pääsylipun voi hankkia ennakkoon Wanhan Rautakaupan kirjakaupasta. Lippu sisältää ohjelman, yhden ilmaisen kirjan lahjoituskokoelmasta, arpalipun sekä kahvit puoleen hintaan.