Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johtajaylilääkäri pelkää Kymenlaakson koronatilanteessa käännettä huonompaan, keskiviikkona sairaaloissa hoidettavana 22 koronapotilasta – Kouvolassa ylittyi 10 000 koronatartunnan raja

Kymenlaaksossa on kuollut koronavirukseen 48 ihmistä. Herkästi tarttuva omikronmuunnos levittää tautia kirjaimellisesti vauvasta vaariin.

Kouvolassa on varmistunut koronapandemian aikana 10 003 tartuntaa. Tartuntojen määrä on todellisuudessa suurempi, koska muun muassa kaikki positiiviset kotitestien tulokset eivät ole virallisissa luvuissa mukana.

Iitissä koronatartuntoja on todettu 428. Myöskään tässä luvussa eivät ole mukana kotitesteissä todetut tartunnat.

Koronatilanne on jämähtänyt Kymenlaaksossa paikoilleen viimeisen kuukauden aikana. Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa pelkää, että alueella todettujen virustartuntojen määrä on pikemminkin nousemassa kuin laskemassa. Tämä heijastuu sairaalahoitoon.

Sairaalakuormitus on noussut Kymenlaaksossa

Keskiviikkona Kymsoten alueella oli sairaaloissa hoidettavana 22 koronapotilasta. Heistä 12 oli perusterveydenhuollon osastohoidossa, kymmenen erikoissairaanhoidossa ja kaksi tehohoidossa. Sairaalassa hoidettavien määrä pysyi Mäntymaan mukaan pitkään samana. Nyt potilaiden lukumäärissä on jälleen nähtävissä nousua.

Kymsote ei ole pulassa niinkään sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrän takia vaan siksi, että terveydenhuollon parissa työskentelevien keskuudessa koronaan sairastuneita on runsaasti. Samaan aikaan Kymsotella on ollut muutenkin vaikeuksia saada työntekijöitä.

Koronaviruksen omikronvariantti leviää nyt sananmukaisesti vauvasta vaariin. Mäntymaan mukaan sairastuneiden joukossa on ollut rokottamattomia pieniä lapsia ja vastaavasti hyvin kolmesti rokotettuja iäkkäitä, jolla yleiskunto heikentyy nuorempia nopeammin. Osa vanhuksista on joutunut sairaalahoitoon, ja on selvinnyt koronatartunnasta kotiinkin, Mäntymaa kertoo.

Kymenlaaksossa on kuollut koronaviruksen takia 48 ihmistä.

Etätyö- ja maskisuositus jatkunevat Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa tuskin lähdetään purkamaan etätyö- tai maskisuosituksia ainakaan aivan lähiviikkoina. Viruksen leviämistä estäviä rajoituksia ei enää ole. Mäntymaa kuitenkin sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriössä tilannetta seurataan koko maassa tarkasti.

– Ministeriö lähettää sairaanhoitopiireille ohjauskirjeitä sen mukaan miten tautitilanne edistyy.

Kymenlaaksossa koronaviruksen ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti ei ole Suomen korkeimpia. Samalla kun suuremmissa kaupungeissa tauti on asettunut, syrjäseudulla ilmaantuvuus on kasvussa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla taudin ilmaantuvuus on paikoin alhaisempi kuin Kymenlaaksossa tai sen lähiseuduilla. Pääkaupunkiseudulla myös sairaalahoidon kuormitus on helpottanut.

– Me emme valitettavasti ole vielä sitä nähneet.

Omikronvariantti on saanut rinnalleen myös toisen virustyypin. Se ei Mäntymaan mukaan juurikaan poikkea omikronista, joka edelleen jyllää maakunnassa. Mäntymaa kehottaa edelleen alueen asukkaita hankkimaan suojaksi koronarokotteen, jonka turvin voi välttyä vakavalta sairastumiselta.