Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa todettu kahden viikon aikana 3563 koronavirustartuntaa – Sairaalahoidossa on 16 koronapotilasta

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronavirustartuntoja. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 21.2.–6.3. on todettu yhteensä 3563 koronavirustartuntaa. Näiden terveydenhuollossa todennettujen koronatartuntojen lisäksi esiintyy todennäköisesti runsaasti kotitestein todennettuja tartuntoja. Pelkästään terveydenhuollossa todennettujen tartuntojen ilmaantuvuusluku on 2199, mikä on valtakunnallisestikin erittäin korkea. Positiivisten näytteiden osuus koronanäytteistä on 49 prosenttia.

Kuukauden aikana koronatartuntojen määrä ei ole merkittävästi vähentynyt eikä noussut Kymenlaaksossa.

– Epidemia ei siis ole vielä lainkaan ohi, vaikka yhteiskunta on avautunut, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 koronaviruspotilasta. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kääntynyt nousuun etenkin perusterveydenhuollossa.

– Sairaaloissa on edelleen vilkasta, välillä näytti jo paremmalta. Sote-ammattilaisten osuus tartunnansaaneista on merkittävä ja Kymsotessa on päivittäin poissa töistä satoja sote-ammattilaista, Mäntymaa kertoo.

Mäntymaan mukaan rokotuskattavuus Kymenlaakson alueella on valitettavasti viime aikoina noussut varsin hitaasti.

– Täysi koronarokotussarja on jokaisen tärkeä ottaa, sillä rokotukset antavat suojaa koronaviruksen vakavilta tautimuodoilta. Sairaalahoidossa rokottamattomilla on suuri edustus.

Kymenlaaksossa koronarokotuskattavuus on 18 vuotta täyttäneillä: 1 rokoteannos 89,4 prosenttia, 2 annosta 87,7 prosenttia ja 3 annosta 65,5 prosenttia. Kaikkien annosten kohdalla kattavuuden nousu on nyt hidasta.

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa vahva maskisuositus ja etätyösuositus.

– Tällä hetkellä testataan, miten osaamme elää yhteiskunnassa, jossa on koronaepidemia ja samaan aikaan pidetään yhteiskunnan toiminnot – ja hauskuudetkin – auki. Miten tämä onnistuu, riippuu nyt yksilöiden toiminnasta, Mäntymaa tiivistää ja korostaa, että jokaisen on tärkeä suojella itseään ja muita.

– Tämä tarkoittaa siitä, että jokaisen omalla vastuulla on huolehtia koronaturvallisesta käyttäytymisestä: käyttää maskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä rokotussuojasta. On erittäin tärkeää, että infektio-oireisena pysytään kotona.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös sairasvakuutuslain väliaikaisesta muutoksesta, joka vaikuttaa myös kuntatyönantajien toimintaan koskien esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan oikeuttavia todistuskäytäntöjä.

Ryhmä haluaa vielä muistuttaa ohjeista ensi viikolla alkavien ylioppilaskirjoitusten onnistumiseksi.

– Ylioppilaskokelaita ja heidän perheenjäseniään suositellaan omaehtoisesti välttämään ylimääräisiä kontakteja. Kontakteja on syytä välttää jo nyt kirjoitusten alkuun asti ja koko kirjoitusurakan ajan. Ylioppilaskokelaiden on syytä noudattaa kaikkia terveysturvallisia käytäntöjä ja jäädä sairaana kotiin.