Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolassa kahdeksan yleistä väestönsuojaa - Väestönsuojia on esimerkiksi kerrostaloissa, työpaikoilla, kouluissa ja kauppakeskuksissa.

Pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee rakentaa yli 1200 neliömetrin suuruiseen uudisrakennukseen.

Yleisiä väestönsuojia, joista viranomaiset vastaavat, on yleensä vain suurimmissa kaupungeissa. Kouvolassa yleisiä väestönsuojia on kahdeksan: Vahteron koulu, Rautatieasema, Kauppakeskus Valtari, Kankaan koulu, Puhjonmäen kalliosuoja, Mäkikylän palvelukeskus, Sairaalanmäen kalliosuoja Kuusankoskella ja Linjatalo Voikkaalla.

Maaseudulla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia, joten suojatoimista vastaavat asukkaat itse.

Väestönsuojien rakentamisesta ja ylläpidosta säädetään pelastuslaissa. Lain mukaan väestönsuoja tulee rakentaa yli 1200 neliömetrin suuruiseen uudisrakennukseen.

– Väestönsuojia on esimerkiksi kerrostaloissa, työpaikoilla, kouluissa ja kauppakeskuksissa. Sotatilanteessa käytetään tarvittaessa lähintä väestönsuojaa, esimerkiksi yöllä oman kerrostalon suojaa ja päivällä työpaikan suojaa. Tarvittaessa asukkaita voidaan myös evakuoida alueelta tai suojata yleisiin väestönsuojiin, kertoo Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen.

Kaupunkien keskustoissa on myös yleisiä väestönsuojia, jotka avataan kaikkien tarvitsijoiden käyttöön tarvittaessa.

Väestönsuojan kunnosta vastaa kiinteistön omistaja. Väestönsuoja voi normaalioloissa toimia vaikkapa liikuntatilana tai pyörävarastona. Pelastuslain mukaan väestönsuoja pitää voida ottaa käyttöön 72 tunnissa. Ohjeet väestönsuojan käyttöönotosta antaa pelastuslaitos siinä tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuu sotilaallista uhkaa.

Kerrostaloissa väestönsuojan kunnosta voi kysyä taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Työpaikan väestönsuojasta voi kysyä omalta esimieheltä tai työpaikan turvallisuusvastaavalta.

Kaupunki vastaa omien kiinteistöjensä, kuten koulujen väestönsuojien kunnosta sekä myös kaupunkien keskustoissa olevien yleisten väestönsuojien kunnossapidosta.

Säteilyturvakeskus STUK seuraa säteilytilannetta Suomessa ja antaa tarvittaessa ohjeet toiminnasta säteilyvaaratilanteessa. Jos Suomessa todetaan vaara säteilylle, ovat keskeisiä suojelutoimia suojautuminen sisälle ja joditabletin ottaminen.

– Säteilyvaaratilanteessa, esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden tapahtuessa, ei väestönsuojia oteta käyttöön. Säteilytilanteessa riittää yleisesti suojautuminen sisätiloihin.

Joditabletti otetaan vain, jos Säteilyturvakeskus niin ohjeistaa. Joditablettia ei oteta omatoimisesti. Joditabletin ottamisessa tärkeää on oikea ajoitus. Liian aikaisin tai liian myöhään otettu joditabletti ei suojaa tarpeeksi tehokkaasti.

STUK suosittaa jokaista varaamaan joditabletteja kotiin. Työnantajia suositellaan varaamaan joditabletteja omille työntekijöilleen ja asiakkaille esimerkiksi hoitolaitoksissa. Kaupunki on varannut joditabletteja kouluihin ja päiväkoteihin työntekijöiden lisäksi myös lapsille, oppilaille ja opiskelijoille. Joditabletteja voi ostaa apteekista.