Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jorma Iivosen muistolle: Pitkänlinjan ammattiyhdistys- ja järjestöihminen on poissa

Tammikuun lopun hyytävä pakkastuuli toi suru-uutisen Jorma Kalervo Iivosen poismenosta. Hän oli 26.1. menehtynyt pitkän sairauden uuvuttamana Ravimiehentien Hoivakodissa Myllykoskella.

Jorma syntyi 22.11.1933 Kuolemajärven kunnassa, Huumolan kylässä, Karjalassa. Sodanaikana, perheen isän ollessa rintamalla, hän oli muuttanut äitinsä kanssa Kotkaan. Kotkasta hänen tiensä kulki Ruotsissa vietetyn sotalapsiajan jälkeen Anjalaan ja Myllykosken kautta Inkeroisiin.

Karjalassa, synnyin kunnassaan Kuolemanjärvellä hän vieraili 80-luvun lopulla vanhimman poikansa Timon kanssa.

Avioiduttuaan 24.11.1956 Pirkon kanssa he muuttivat Myllykoskelta Inkeroisiin. Perheeseen syntyi neljä lasta, Paula, Satu, Timo ja Tomi sekä lastenlapsia kahdeksan ja yksi lastenlastenlapsi. Jokainen lastenlapsi sekä lastenlastenlapsi oli Jorma-vaarille erityisiä tärkeitä, vaarin silmäteriä.

Jorma teki työhistoriansa paperintekijänä. Heti koulusta 14-vuotiaana päästyään, hän vuonna 1948 pääsi Inkeroisissa olevalle Anjalan paperitehtaalle töihin, putsaripojaksi. Siitä alkoi Jorman pitkä työura, joka kesti aina vuoteen 1993 jolloin hän pääsi eläkkeelle. Hänen työuransa, joka kesti 45 vuotta alkoi putsaripojasta ja päätyi paperitehtaan eri työtehtävien kautta paperikoneen koneenhoitajaksi, jota vakanssia hän hoiti 12 vuotta.

Ammattiliittoon, Paperiliittoon Jorma liittyi varsin pian työhön tulonsa jälkeen. Ammattiyhdistystoimintaan Jorma tuli mukaan vuonna 1963 ja siitä alkoi Jorman pitkäaikainen mukana olo ammattiyhdistys- ja muussakin järjestötoiminnassa. Ensiksi hänet valittiin ammattiosastonsa, Paperiliiton Inkeroisten osasto n:o 15 r.y:n toimikunnan jäseneksi ja heti myös taloudenhoitajaksi. Tätä vastuullista tehtävää hän hoiti tunnollisesti 17 vuotta.

Ammattiosastonsa puheenjohtajana hän toimi 1980-luvun alussa viisi vuotta.

Lisäksi hän toimi sen jälkeen muutamia vuosia ammattiosaston varapuheenjohtajana sekä jäsenenä lukuisissa osaston eri jaostoissa.

Paperiliiton liittovaltuuston yleisvarajäsenenä hän oli vuosina 1967–1977 ja sen jälkeen neljä vuotta liittovaltuuston varsinaisen jäsenenä.

Ammattiyhdistystoiminnan lisäksi hän sai erilaisia luottamustoimia mm. kunnalliselämässä, ollen Anjalankosken kaupungin terveyslautakunnan sekä tarkastuslautakunnan jäsenenä.

Muista järjestö- ja luottamustoimista mainittakoon Inkeroisten Työväenyhdistyksen johtokunnan jäsenyys, Anjalankosken Säästöpankin hallituksen sekä Anjalankosken Säästöpankkisäätiön hallituksen jäsenyydet.

Voidaan hyvällä syyllä ja perustellusti sanoa, että Jorma oli pitkänlinjan ammattiyhdistys- ja järjestöihminen, joka antoi suuren osan elämästään yhteisten asioiden hoitamiselle.

Monet, vuosia kestäneet luottamustehtävät kertovat siitä, että häneen luotettiin ja uskottiin.

Eläkkeelle jäätyään he vaimonsa Pirkon kanssa vuokrasivat mökin Iitistä, Urajärven rannalta. Siellä he viihtyivät kesäisin kalastellen ja nauttien eläkepäivistä. Myös lapset perheineen sekä ystävät olivat aina tervetulleita Urajärvelle.

Elämän päättymistä seuraa suru, ikävyys ja kaipaus. Mutta hyvän ja rikkaan elämän muistot jäävät.

Jormaa jäävät kaipaamaan vaimo Pirkko, lapset, lastenlapset, lastenlastenlapsi sekä sukulaiset ja ystävät.

Antero Raanoja

pitkäaikainen perhetuttava