Kannanotto: Päiväkeskustoiminnan lakkauttaminen ei tue myllykoskelaisten ikääntyneiden kotona asumista

Päiväkeskustoiminnan lakkauttaminen tyrmistyttää meitä Myllykosken työväenyhdistyksen jäseniä. Tiedostamme toki sen, että kaikesta mahdollisesta ja mahdottomastakin on säästettävä. Emme kuitenkaan voi olla kyseenalaistamatta sitä, onko ikääntyneiden päiväkeskustoiminnan lakkauttaminen oikea tapa säästää?

Tehostettua palveluasumista karsitaan koko ajan. Valtakunnallisen vertailun mukaan Kymenlaaksossa on liian paljon asukkaita tehostetussa palveluasumisessa. Näin ollen aiempaa useamman huonokuntoisen ikääntyneen pitäisi pystyä asumaan kotonaan. Jo vuosien ajan suuntaus on ollut se, että kotona asumista tukevia palveluita tehostetaan. Onko Myllykosken päiväkeskustoiminnan lakkauttaminen kotona asumista tukeva päätös? Ei ole.

Uskallamme epäillä, että vain harva myllykoskelainen ikääntynyt hyppää taksiin, joka vie päiväkeskustoimintaan Kouvolaan. Kynnys päiväkeskustoimintaan lähtemiseen tulee nousemaan suuresti. Jäämme odottamaan tilastotietoja ja toivomme, että epäilyksemme osoittautuu vääräksi.

Päiväkeskustoiminta nimenomaan on kotihoidon tukipalvelu, jota myönnetään viranomaispäätöksellä. Päiväkeskustoiminta tukee kotona asumista ja sosiaalista kanssakäymistä. Osa ikääntyneistä pystyy kulkemaan Myllykosken päiväkeskukseen itsenäisesti. Tämä ei ole mahdollista päiväkeskustoiminnan siirryttyä Kouvolaan. Tämä asettaa myllykoskelaiset päiväkeskustoiminnan käyttäjät eriarvoiseen asemaan esimerkiksi kouvolalaisiin verrattuna.

Päiväkeskustoiminta on monelle henkireikä. Tutut kylän naiset ja miehet sekä tuttu paikka tuovat turvaa erityisesti silloin, kun muisti alkaa heikkenemään ja epävarmuus lisääntyy. Ruoka ja peseytymisapu on myös ollut osa päiväkeskustoimintaa. Ennen muuta päiväkeskustoiminta on vastalääke yksinäisyyteen, jota liian moni ikääntynyt täällä meillä Suomessa kokee päivittäin.

Kotona asumista tukevia palveluita tulee kehittää. On hienoa, että STM myönsi Kymsotelle reilun miljoonan kehittämisrahan juuri kyseiseen tehtävään. Digipalveluita on varmasti hyödynnettävä jatkossa aiempaa enemmän. Se on varmasti väistämätöntä väestörakenne ja hoitajapula huomioiden.

Etäyhteystapaamiset eivät kuitenkaan korvaa aitoa kasvotusten tapahtuvaa vuorovaikutusta, jota juuri päiväkeskuksissa on tarjolla. On myös muistettava, etteivät läheskään kaikki ikääntyneet ole omaksuneet digipalveluiden käyttöä. Päinvastoin olisi tehtävä hartiavoimin töitä, jotta yhä useampi ikääntynyt lähtisi mukaan päiväkeskustoimintaan, eikä jäisi yksin.

Myllykosken päiväkeskustoiminnan lakkauttaminen ei tue myllykoskelaisten ikääntyneiden kotona asumista, eikä sitä voida korvata etäyhteyspalveluin.

Myllykosken työväenyhdistys

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka