Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inkeroisten monitoimitalon urakkakilpailun valmistelu käynnissä – Rakentaminen alkaa vuoden päästä

Inkeroisten monitoimitalon suunnittelu on edennyt vaiheeseen, jossa valmistellaan tarjouskilpailua rakentajaurakoitsijoiden valintaa varten.

Monitoimitalo sijoitetaan nykyiselle koulutontille. Rakentaminen on tarkoitus käynnistyä vuoden päästä eli helmi–maaliskuussa 2023. Uusi kouluvuosi alkaisi uudessa monitoimitalossa elokuussa 2024.

Monitoimitalossa tulee olemaan opetusta luokille 1–9. Monitoimitaloon yhdistetään Inkeroisten yhteiskoulu sekä Anjalan ja Tehtaanmäen koulut. Lisäksi monitoimitaloon sijoitetaan erityisen tuen osaamiskeskus pienryhmineen, päiväkoti, sekä tilat kirjastolle ja nuorisopalveluille. Myös eteläisen Kouvolan keskuskeittiöpalvelut keskitetään monitoimitalon yhteyteen.

Kouluaikojen ulkopuolella rakennus palvelee laajasti kuntalaisia tarjoten tilaa järjestöille, seuroille, kansalaisopistolle, musiikkiopistolle ja kuvataidekoululle.

Tavoitteena on, että rakennuksen tilojen käyttö on joustavaa, huomioi eri käyttäjäryhmät ja tukee monitoimijaista, nykyaikaista oppimista. Osa tiloista suunnitellaan muunneltaviksi niin, että sama tila voi toimia esimerkiksi sekä nuorisotilana että opetustilana.

Monitoimitalon investointikustannusten arvio on 26,75 miljoonaa euroa.

Kaupungin tilapalvelut toteuttaa kilpailutuksen ja sitä seuraavat vaiheet rakennuttajakonsultiksi valitun Ramboll Finland Oy:n kanssa.

Inkeroisten monitoimitalon toteutetaan yhteistoiminnallisena kokonaisvastuu eli KVR-hankkeena, jossa valittu urakoitsija sekä suunnittelee että myös suorittaa varsinaisen rakennustyön. Yhteistoiminnallisuus tarkoittaa tässä yhteydessä, että pääurakoitsija valikoidaan osallistavissa työpajoissa, joissa paitsi kehitetään rakennushanketta, arvioidaan urakoitsijaehdokkaiden ja tilaajaorganisaation kyvykkyyttä yhteistoimintaan. Myös rakennusten käyttäjät pääsevät yhteistoiminnallisessa urakkamallissa totuttua paremmin mukaan rakennusprosessiin.

Rakennuttajapäällikkö Mika Helkala kertoo, että tilapalveluilla ei ole omaa kokemusta yhteistoiminnallisesta kokonaisvastuu-urakasta, ja nimenomaan tähän käytetään rakennuttajakonsultin apua ja tukea.

– Urakoitsijan vastuu on tällaisessa urakkamuodossa tavanomaista laajempi ja siten myös urakoitsijan kilpailuttaminen ja lopullinen valinta yhteistoiminnallisen työstämisen lopputuloksena on haastavampaa.

– Kokemukset muualta ovat kuitenkin rohkaisevia. Yhteistoiminnallisuus isoissa rakennushankkeissa lisää vuorovaikutusta ja avoimuutta rakennuttajan ja urakoitsijan välillä, ja parantaa keskinäistä luottamusta kaikkien hankkeessa olevien kesken. Rakennushankkeiden laatu on parantunut, mutta budjetti pysynyt raamissaan.