Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi selvitti kylmäasemiakin irti repineen ryhmän varkaussarjan – Huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista

Kaakkois-Suomen poliisin on selvittänyt heinä- ja elokuussa 2021 Etelä-Suomessa liikkuneen, ulkomaisen rikollisryhmän lukuisten törkeiden varkauksien sarjan. Nyt valmistuneessa esitutkinnassa syyttäjälle siirtyy yhteensä 27 varkautta, joista suurin osa on törkeitä. Ryhmän rikoksista saama rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan yli 110 000 euroa, ja teoista koitui asianomistajille yhteensä yli 230 000 euron vahingot.

Tapauksen tutkinnassa oli huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista. Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Kameravalvontakartaston avulla tieto saatavilla olevista tallenteista tulee nopeasti rikostutkintaan, mikä nopeuttaa merkittävästi rikosten tutkintaa ja helpottaa rikosten selvittämistä.

Heinäkuussa 2021 Suomeen saapui neljän romanialaisen miehen ryhmä, jonka tavoitteena oli tehdä mahdollisimman arvokkaan saaliin varkauksia, ja poistua nopeasti maasta. Ryhmän kohteet vaihtelivat, ainoastaan asuttuihin asuntoihin tämä ryhmä ei kohdistanut murtoja.

Kohteena ryhmällä oli käteinen raha, helposti jälleen myytävät matkapuhelimet tai pienemmissä kohteissa myös savukkeet. Kohteiksi joutuivat yksityisten ja yritysten autot, pienet lähikaupat, kioskit, baarit, kylmäasemat, huonekaluliikkeet ja suuremmat matkapuhelimia myyvät liikkeet. Joukkoon mahtui myös eläinlääkäriasema sekä kukkakauppa.

Kohteisiin murtauduttiin yöaikaan ikkunoita rikkomalla ja kaltereita vääntämällä. Tekijät käyttivät usein myös tekoa varten varastettuja autoja murtautumiseen. Autoilla ajettiin ovista läpi kauppaliikkeisiin tai vedettiin hinausköydellä tankkauspisteiden rahanmaksuautomaatteja irti.

Tekotavoista eniten mediahuomiota sai Kaakkois-Suomessa tehdyt kylmäasemiin kohdistuneet törkeät varkaudet. Tekotapa noudatteli vanhaa ”Euran Daltonien” mallia, jossa automaatti repäistään autoon kiinnitetyllä köydellä kokonaan irti. Tekotavan perusteella yleisessä keskustelussa paikallisten nuorten mahdollinen osallisuus olikin esillä. Näin asia ei kuitenkaan ollut.