Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastine: Känkkärän luontopolusta tai metsien tulevaisuudesta ei tarvitse olla huolissaan

Anjalan entisellä maatalousoppilaitoksella ja sen ympärillä olevilla maa-alueilla, metsillä ja pelloilla, on pitkät perinteet luonnonvara-alan koulutuksessa. Vuosien saatossa ammatillinen koulutus on muuttunut samalla tavalla kuin työelämäkin. Koulutus ja sen myötä maaomaisuus siirtyi valtiolta ensin kuntayhtymälle ja kuntien yhdistymisen jälkeen Kouvolan kaupungille. Viime vuonna Kouvolan kaupunki ja Aikuiskoulutussäätiö päättivät yhdistää toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhden organisaation alle. Näin syntyi Kouvolan Ammattiopisto Oy, EduKo, jonka toiminta on käynnistynyt tämän vuoden alusta. Kouvolan Ammattiopisto Oy, EduKo, on kaupunkikonserniin kuuluva yhtiö. Luovuttaessaan aikanaan maa-alueita valtion ehto on ollut, että ne pysyvät ammatillisen koulutuksen järjestäjän käytössä ja hallinnassa. Jos käyttötarkoitus muuttuu, alueet tulee palauttaa takaisin valtiolle.

Anjalan alueen metsiä on tähän asti hoidettu hyvässä yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa. Vaikka metsä näyttää perinteiseltä talousmetsältä, on sillä koulutuksellisesti suurempi arvo. Metsiä on jo pidemmän aikaa hoidettu eri-ikäismenetelmällä eli jatkuvalla kasvatuksella. Metsiin on myös vuosien aikana istutettu normaalista metsätaloudesta poikkeavia puulajeja. Metsät tulevat jatkossakin olemaan tärkeänä osana luonnonvara-alan oppimisympäristöjä.

Kouvolan ammattiopistossa koulutetaan tällä hetkellä monipuolisesti luonto- ja ympäristöalan osaajia, joista valmistuu ympäristönhoitajia ja -huoltajia, luonnonvaratuottajia tai eräoppaita. Metsäalaa opiskelee nykyisin etenkin uudet metsänomistajat tai yrittäjämetsureiksi haluavat. Samoin maatalouden koulutusta järjestetään edelleen, mutta nyt koulutus tapahtuu ohjattuna suoraan maatiloilla tilakohtaisella oppisopimuksella. Luonnonvara-alan koulutusta ei siis olla ajamassa alas, vaan koulutustarjontaa tullaan entisestään monipuolistamaan. Etenkin ympäristönhoitajat työskentelevät erilaisilla työkohteilla koko Kouvolan alueella, jonka takia Anjalan entisen konehallin tiloista toimintoja siirretään ammattiopiston muihin tiloihin. Vanhat tilat jäävät Nuorisokeskuksen käyttöön. Tässä taustalla on koulutusyhteistyön tiivistäminen oppilaitoksen muiden alojen kanssa sekä ylimääräisten ajokilometrien vähentäminen.

Känkkärän luontopolusta tai metsien tulevaisuudesta ei siis tarvitse olla huolissaan!

Marika Hänninen

Tiimiesimies, luonto ja matkailu

Kouvolan Ammattiopisto Oy, EduKo