Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa edelleen runsaasti koronatartuntoja, yleisötilaisuuksien rajoituksiin esitetään lievennyksiä

Kaikki oireiset ja altistuneet eivät enää hakeudu terveydenhuollon koronatestiin.

Koronatartuntamäärät ovat olleet vielä viime viikolla selvässä kasvussa Kymenlaaksossa. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 18.–31.1. on uusia koronatapauksia todettu 2767. Ilmaantuvuusluku on 100 000 asukasta kohti 1708. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on edelleen kasvussa ja on nyt 32,5 prosenttia. Kotitesteillä todettujen tartuntojen määrä ei ole tiedossa, joten tapausmäärät ja ilmaantuvuusluku ovat viitteellisiä.

Sairaalahoidossa on 18 koronaviruspotilasta. Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä on hitaasti vähenemässä.

– Koronaepidemiatilanteen vuoksi on kuitenkin edelleen jouduttu rajoittamaan muun muassa kiireetöntä leikkaushoitoa ja vastaanottotoimintaa. Tämä johtuu sekä koronaviruspotilaiden hoidosta että henkilöstön sairastamisista, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Koronarokotukset ovat edenneet Kymenlaaksossa edelleen, ja koronarokotukseen pääsee nyt nopeasti niin ajanvarauksella kuin ilmankin. 12 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista saanut koronarokotuksen ykkösannoksen 89,2 prosenttia, kakkosannoksen 87,1 prosenttia ja kolmosannoksen 58,9 prosenttia.

– Täysin rokottamattomien kymenlaaksolaisten määrä on maakunnassa pieni, mutta sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden kohdalla heidän osuutensa on suuri, Mäntymaa tiivistää.

– Jokaisen on tärkeä hakeutua koronarokotukseen ensisijaisesti ihan oman itsensä vuoksi, terveydenhuollon työntekijöiden kohdalla myös muiden turvallisuuden vuoksi.

Täysin rokottamattomien kymenlaaksolaisten määrä on maakunnassa pieni, mutta sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden kohdalla heidän osuutensa on suuri.

Marja-Liisa Mäntymaa

Mäntymaa muistuttaa, että koronavirusepidemiaa ei ole vielä voitettu vaan kaikkien pitää toimia epidemiatilanteen parantamiseksi.

– Oireisena ei liikuta kaupoissa eikä mennä töihin tai kouluun. Sairaana pystytään kotona, oli kyseessä sitten koronavirus tai muu hengitystieinfektio. Edelleen on syytä noudattaa maskisuositusta sekä yleisiä käsi- ja yskimishygieniaohjeita, Mäntymaa selvittää.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona pohtimaan alueen epidemiatilanteen vaatimia toimenpiteitä, joissa otetaan huomioon sosiaali- ja terveysministeriön uusi ohjauskirje.

Ryhmä kävi tänään pitkään keskustelua alueellisista suosituksista ja rajoituksista. Kymenlaaksossa koronatilanteessa ole vielä havaittu muutosta parempaa, mutta toisaalta on huomioitava ohjauskirje ja kuinka rajoitustoimenpiteillä voidaan vaikuttaa epidemiatilanteen parantumiseen. Rajoitusten purkua tehdään hallitusti etenemällä matalan riskin kohteista korkeamman riskin kohteisiin.

Kokouksessa todettiin, että torstaina alueella voimaan tuleva tilojen sulkupäätös on linjassa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen kanssa eikä päätökseen esitetä muutosta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti tilojen sulkumääräystä lievennetään niin, että 3.2. voimaan tulevan päätöksen myötä suljettuina täytyy edelleen pitää korkeamman tartuntariskin tiloja kuten joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

Sen sijaan ryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle muutosta Kymenlaakson alueen kokoontumisrajoituksiin. Ryhmä esittää seuraavaa:

Sisätiloissa matalan riskin yleisötilaisuuksissa, joissa kaikilla on käytössä istumapaikat, tilaan voidaan ottaa enintään 50 prosenttia yleisömäärästä. Tilaisuudessa voi olla korkeintaan 500 henkilöä. Tällaisia matalan riskin tilaisuuksia ovat mm. teatterit, elokuvateatterit ja urheilutapahtumat. Jos istumapaikkoja ei ole, yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä. Ulkona järjestettävien tilaisuuksien osallistujamäärää ei rajoiteta. Rajoitusta esitetään 28.2.asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee esitystä mahdollisesti jo perjantaina.