Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoren ääni: Nuorten päihteiden käyttö – Ei ole kiire kokeilemaan tupakkatuotteita, alkoholia tai mitään muutakaan

Kaikki nuoret ovat erilaisia. Esimerkiksi jotkut käyvät koulunsa kunnolla ja suunnittelevat tulevaisuutta huolella, kun toiset taas viettävät nuoruutensa joko juodessa taikka jotenkin muulla tavalla ehkä pilatessaan nuoruutensa. Jotkut saattavat niin sanotusti suistua teiltä ja pilata nuoruutensa juomalla, polttamalla, varastamalla, karkaamalla kotoa tai kiusaamalla. Mielestäni kaikki tuo on väärin, eikä niitä kannata tehdä nuorena. Toki joillain nuo kaikki eivät estä tulevaisuudessa menestymistä taikka muuta millään tavalla elämää.

Mielestäni kun olemme nuoria, niin virheistä oppii ja niitä pitää kokea. Joka toinen nuori saattaa viettää nuoruutensa huonolla tavalla. Esimerkiksi toiset aloittavat jo päihteiden käytön nuorena. Olen sitä mieltä, että nuorena juominen taikka polttaminen pilaavat nuoren ihmisen keuhkot ja maksan. Ymmärrän ja tiedän sen, ettei aina voi olla täydellinen ja kunnollinen nuori. Toki joku nuori saattaa tehdä tuota kaikkea ja silti menestyä ja olla kunnollinen kansalainen. Olisi ainakin omille lapsille neuvottavaa tulevaisuudessa mitä ei kannata tehdä nuorena.

On yksi asia, josta minä olen itse varma, etten tule polttamaan mitään tupakkatuotteita taikka käyttämään nuuskaa. Mielestäni alkoholin käyttö on okei, kunhan sitä ei aloita liian nuorena. Jotkut voivat saada vaikutteita muilta kavereilta taikka koulusta, kun jotkut voivat saada sitä kotoa. Joidenkin lapsuus voi olla vaikea ja jo pienestä asti nähdä kokea alkoholin käytön suuresti vanhempiensa takia. Mielestäni vanhempien pitäisi miettiä alkoholin käyttöä lasten ollessa, etteivät nuoret saisi huonoja vaikutteita liian nuorena. Vanhempien tulisi ottaa vastuu ja huolehtia ettei nuori aloita alkoholin käyttöä liian aikaisin. Olen itse 15 ja on muita nuoria, jotka ovat aloittaneet alkoholin käytön nuorena eikä, heidän vanhempansa tiedä siitä. Minun mielestäni alkoholin käytöstä tulisi jutella vanhempien kanssa paljon, koska vanhemmat ovat tietoisia alkoholin käytöstä ja haitoista. Onneksemme koulussa meille puhutaan alkoholin ja tupakkatuotteiden vaaroista.

Mielestäni tärkeintä on se, että nuori kasvaa turvallisessa ympäristössä ja ettei näkisi taikka joutuisi tilanteeseen, jossa aikuinen on alkoholin vaikutuksenalaisena. Mielestäni on myös tärkeää, ettei aikuisten tulisi tupakoida, kun lapsi taikka nuori on läsnä. On nuoria, joilla tupakansavu ei ole terveydellisistä syistä hyväksi. Me nuoret kasvamme vauhdilla, mutta mielestäni meidän pitäisi kumminkin muistaa, että kaikki tulee aikanaan ja että koemme vielä paljon ihmeellistä tulevaisuudessa. Ei ole kiire kokeilemaan mitään tupakkatuotteita, alkoholia tai mitään muutakaan. Jos joku on tyhmä ja kannustaa sinua kokeilemaan jotain mitä et halua, niin kieltäydy. Ole sinä fiksumpi ja kehota myös toista siihen, ettei kannata kokeilla mitään mistä ei tiedä mitä tapahtuu. Yritetään me nuoret olla fiksuja ja muistetaan se, että tulemme aikuisena kokemaan vielä kaiken, mikä ei ole vielä nuorena kannattavaa.

Oona Matilainen 8A

Myllykosken yhteiskoulu