Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Känkkärän luontopolku Anjalassa on Kouvolan kaupungin metsissä, mutta kuinka kauan?

Kouvolan kaupunki tarjoaa useita erittäin hienoja ja helposti lähestyttäviä luontokohteita, joista Känkkärän luontopolku lienee ainoa eteläisessä Kouvolassa sijaitseva. Känkkärää, ainakin sen komeinta osaa Kymijoen rantakallioilla, on varmaankin käytetty useiden sukupolvien ajan luonnosta ja maisemista nauttimiseen sekä virkistäytymiseen.

Parin vuoden aikana, koronan myötä, luonnossa liikkuminen on lisääntynyt ja kaiken ikäiset retkeilijät ovat löytäneet kansallispuistojen lisäksi myös lähikohteisiin.

Esimerkiksi Känkkärällä vieraili viime kesänä laskurin tietojen mukaan keskimäärin noin 100 kulkijaa päivässä. Tämä lukema vain patosillan portilta lähteneitä, muita reittejä käyttäneet siihen lisäksi.

Luontopolun pituus on kolme kilometriä, josta yksi kilometri noudattelee Kymijoen rannan luonnonsuojelualuetta. Muu osuus reitistä on Kouvolan kaupungin omistamaa talousmetsää. Kaupungin viranhaltijat ovat suhtautuneet Känkkärän polkujen kehittämiseen ja ylläpitoon erittäin myönteisesti. Kun keväällä pari vuotta sitten polkua haluttiin linjata uusille urille, saimme varauksetonta kannustusta kaupungin maanomistuksesta vastaavilta viranhaltijoilta.

Samoin kun halusimme tietoja metsien käsittelystä, saimme kaupungin metsävastaavalta sekä Kouvolan seudun ammattiopiston metsätyön ja ympäristönhoidon opettajilta suullisen lupauksen, jonka mukaan luontopolun vaikutuspiirissä olevia metsiä käsitellään ns. kevyin menetelmin ja virkistysarvot huomioiden. Yhteistyö kaupungin, ammattiopiston sekä Nuorisokeskuksen kanssa on toiminut erinomaisesti, siitä lämmin kiitos kaikille.

Valitettavasti uusi vuosi näyttää tuovan tullessaan uudet tuulet myös Känkkärälle.

Tulevaksi maanomistajaksi on ehdolla Eduko-niminen osakeyhtiö.

Ilmeisesti vielä tämän kevään kuluessa Kouvolan seudun ammattiopisto on ajamassa alas toimintaansa Anjalan Nuorisokeskuksen alueella. Luultavasti se ei helpota avun saantia, jos metsuria tai ympäristönhoitajaa tarvitaan?

Kuitenkin vielä suurempi huoli aiheutuu tekeillä olevasta maanomistuksen muutoksesta. Kouvolan kaupunki on luopumassa maaomaisuudestaan Anjalassa. Metsä- ja ympäristöopetuksen vähenemisestä huolimatta tulevaksi maanomistajaksi on ehdolla Eduko-niminen osakeyhtiö.

Osakeyhtiön tulee toimia voittoa tavoitellen, mutta luultavasti luontopolun kulkijoiden elämykset ja virkistyminen ovat vaikeasti viivan alle laskettavissa. Alueen metsien käsittely voikin muuttua maltillisesta luontoarvojen kunnioittamisesta myyntitulojen maksimoinniksi?

Pahoin pelkään, että aiemmin kiittelemäni yhteistyö Känkkärän alueen maanomistajan kanssa saattaa kohdata aivan uusia haasteita.

Minua ja luultavasti monia muitakin Känkkärän kulkijoita kiinnostaisi tietää ovatko päättäjät miettineet kuinka turvataan luontopolun ja koko alueen monipuolinen virkistyskäyttö uuden omistajuuden myötä?

Markku Helin

sekatyömies evp