Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoren ääni: Edes senttejä kouluruokaan

Monella koululaisella päivän ainoa lämmin ateria voi olla koululounas. Kouluruoasta naristaan usein turhaan. Erityisesti ylä- ja ammattikouluissa arvostellaan kouluruokaa negatiivisesti.

Kouluruoka jää usein syömättä osaltaan siksi, että koulujen läheisyydestä löytyy houkuttelevampaa ruokaa. Itsekin muistan, kuinka aamulla kaupassa käydessä olen ostanut herkkuja. Osalle taas kouluruoan syömättä jättäminen on ylpeilyn aihe. Erityisen huolestuttavaa on se, että monelta jää väliin myös aamupala, päivän tärkein ateria. Kouluruoan syömättömyys johtuu osaltaan myös sen laadusta. Kuntien leikkaukset kouluaterioissa ovat vähentäneet kenties kouluruoan terveellisyyttä.

Sokeripitoiset herkut ja välipalat, sekä aterioiden väliin jättäminen näkyvät oppilaiden terveydessä sekä jaksamisessa. Olen sitä mieltä, että kouluissa voisi olla maksullinen aamupala, tai sämpylää pikkurahalla tarjolla, jotta herkkujen syöntiä saisi mahdollisesti vähemmälle. Puolet päivän energiansaannista tulee koululaisilla täyteen jo pelkästään välipaloista. Myös energiajuomat vievät nälkää, ja moni hakee niitä aamusta koulumatkalla kaupan ohi kulkiessaan.

Tärkeää olisikin kuunnella koululaisten toiveita kouluruoan suhteen ja panostaa edes senteillä kouluruoan laatuun. Kotijoukoilla, opettajilla ja myös päättäjillä on haastetta, jotta oppilaat saadaan syömään terveellistä, maittavaa ja laadukasta kouluruokaa.

Nanna Leskinen, 8C

Myllykosken yhteiskoulu