Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetään avoimet ovet ja julkaistaan historiikki

Hiomon ympärille syntyi 1800-luvun lopussa kansainvälinen tehdasmaailma, joka muutti vähitellen koko paikkakuntaa.

Stora Enson Anjalankosken tehtaat täyttävät tänä vuonna 150 vuotta. Inkeroisissa sijaitsevien tehtaiden tarina alkaa vuodesta 1872, jolloin Carl August Standertskjöld perusti Ankkapurhan kosken äärelle puuhiomon, vapriikan. Nykyisin Anjalankosken tehtaat muodostuvat kahdesta tuotantolaitoksesta: Anjalan Paperitehtaasta ja Inkeroisten Kartonkitehtaasta.

1872 perustettu puuhiomo oli askel uuteen, maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta kohti teollistumista. Se oli ensimmäinen puuhiokkeen tuottaja Kymenlaaksossa. Aiemmin elanto paikkakunnalla oli saatu pitkälti maataloudesta.

– Hiomon ympärille alkoi syntyä 1800-luvun lopussa kansainvälinen tehdasmaailma, joka muutti vähitellen koko paikkakuntaa. Tehtailla oli jo tuolloin ja on edelleen työllistävä vaikutus, joka ulottuu pitkälle tehtaan aitojen ulkopuolelle, toteaa Stora Enson Inkeroisten Kartonkitehtaan johtaja Antti Veitola.

Vuonna 1873 puuhiomon rinnalle perustettiin tehdas, joka valmisti paperia ja pahvia, jolle oli kasvava kysyntä. Paperia ehditiiin valmistaa vain alle kymmenen vuotta, kun tehdas paloi täysin maan tasalle vuonna 1881. Samalla paloivat paperikoneet, kymmenen hiomakonetta, pahvikoneet ja varasto. Rakennukset rakennettiin ripeästi uusiksi, mutta paperin valmistus jäi vuosikymmeniksi. Tehdas keskittyi puumassan ja pahvin tuottamiseen. Vuonna 1897 Inkeroisiin saatiin Suomen ensimmäinen jatkuvakäyttöinen kartonkikone. Paperi palasi tehtaiden tuotevalikoimaan vuonna 1938, kun kartonkitehtaan läheisyyteen rakennettiin uusi paperitehdas.

Anjalankosken tehtaat olivat Tampella-yhtiön omistuksessa yli vuosisadan, kunnes siirtyivät Enson omistukseen vuonna 1993. Stora Enson Anjalankosken tehtaat niistä tuli vuonna 1998.

Tehtaan ympärille muodostui tiivis yhteisö ja tehtaan tarjoama turvaverkko

Inkeroisten Tehtaanmäelle muodostui tiivis tehtaalaisten yhteisö. Oli tavallista, että tehtailla työskenteli useita sukupolvia samoista perheistä.

Sadoille paikkakuntalaisille tehtaat ovat edelleen työpaikka.

Matti Lielahti

Tehdas tarjosi palkan lisäksi henkilökunnalleen asunnon ja turvaa huonoinakin aikoina. Tämä oli merkittävää ennen sosiaaliturvan kehittymistä. Tehtaanmäelle perustettiin muun muassa oma koulu ja terveysasema, jotka palvelivat työväkeä ja heidän lapsiaan. Tehdas antoi polttopuut kotien lämmitykseen sekä turvasi elintarvikkeiden saantia maanviljelyksen ja karjankasvatuksen avulla niin sodan, pulan kuin katovuosien aikana. Tehtaanmäelle rakennettiin myös oma kirkko.

– Tehtaanmäki on hiljentynyt, sillä henkilökunta ei asu entiseen tapaan välittömästi tehtaiden läheisyydessä. Silti sadoille paikkakuntalaisille tehtaat ovat edelleen työpaikka. Tehtaanmäellä ja sen kahdella tehtaalla tulee aina olemaan merkittävä rooli Inkeroisten historiassa, kertoo Anjalan Paperitehtaan johtaja Matti Lielahti.

Pienestä puuhiomosta kahden tehtaan tehdasintegraatiksi

Pienestä puuhiomosta muotoutui monien historian vaiheiden jälkeen Stora Enson Inkeroisten Kartonkitehdas ja Anjalan Paperitehdas. Anjalan Paperitehtaalla Stora Enso valmistaa kirjapaperia, aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia. Laitos on integroitu tiiviisti viereiseen taivekartonkia valmistavaan Stora Enson Inkeroisten Kartonkitehtaseen, millä saavutetaan synergiaetuja raaka-aine- ja energiahankinnassa. Nykyisellään tehtaat työllistävät yhteensä 550 henkilöä.

Juhlien kunniaksi avoimet ovet ja historiikki

Stora Enson Anjalankosken tehtailla järjestetään juhlavuoden kunniaksi avoimet ovet syyskuun lopussa, mikäli koronatilanne sen sallii. Alkuvuodesta julkaistaan tehtaiden historiikki nimeltä ”Tehtaan ääniä”. Kirjan on toimittanut Leena-Kaisa Laakso. Historiikki kuvaa tehtaan kehitystä, sen ympärille muodostunutta yhteisöä ja antaa äänen tehtailla työskennelleille ihmisille.

Myös Stora Enso juhlii 150-vuotista taivaltaan Suomessa kuluvana vuonna. Toiminta alkoi norjalaisen Hans Gutzeitin perustamasta Kotkan sahasta myös vuonna 1872.

Juhlavuoden tapahtumia ja välähdyksiä tehtaiden historiasta voi seurata Stora Enson Anjalankosken tehtaiden Facebook-sivuilta: facebook.com/Anjalankoskentehtaat.