Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moision kartanorakennus ja Ylätupa pihapiireineen on saanut rakennusperintölain suojan – Kartano on rakennustavaltaan alueellinen harvinaisuus

Kartanorakennus on säilynyt pääpiirteiltään alkuperäisessä, 200 vuotta vanhassa asussaan.

Moision kartanorakennus ja Ylätupa pihapiireineen Elimäellä on saanut rakennusperintölain suojan. Rakennukset omistaa Kouvolan kaupunki. Kartanoalueen historia ulottuu 1600-luvulle. Empiretyylinen kartanorakennus ja sitä ympäröivät eri aikakausia edustavat rakennukset halutaan säilyttää esimerkkinä kymenlaaksolaisesta kulttuurimaisemasta.

Moision kartano on rakennustavaltaan alueellinen harvinaisuus. Useimmat aikakauden rakennuksista tehtiin puusta. Tiiliarkkitehtuuria ja empiretyyliä edustavia rakennuksia oli enemmän kaupunkien keskustoissa, harvemmin maaseudulla.

Kartanorakennus on säilynyt pääpiirteiltään alkuperäisessä, 200 vuotta vanhassa asussaan. Se on ollut koko historiansa ajan jatkuvassa käytössä, näin rakennus on pysynyt kunnossa.

Moision kartanon päärakennus on arkkitehti Engelin tiettävästi ensimmäinen Suomessa suunnittelema maaseudun säätyläisrakennus. Kartano pihapiireineen on myös tyypillinen ja olennainen osa 1600-luvulla muodostunutta kartanolaitosta.

Päärakennus edustaa tunnusomaisesti empirearkkitehtuuri ja se on toiminut säätyläiskotina. Ylätupa taas edustaa jugendarkkitehtuuria ja toimi hoitolaitoksena. Moision kartanon alueella on kerroksittain erilaisten historiallisten aikojen ja tyylien kirjoa. Kartano on toiminut kartanon lisäksi hoivapaikkana, oppilaitoksena sekä näyttely- ja juhlatilana.

Uudistetun rakennusperinnönsuojelu lainsäädännön mukaan rakennussuojelupäätöksiä ei enää vahvista ympäristöministeriö, vaan päätökset tehdään suoraan ELY-keskuksissa. Kaakkois-Suomen ELY-keskus teki suojelupäätöksen 29.11.2021, valitusaika ei tuonut päätökseen muutoksia. Suojelupäätös on siis lainvoimainen.