Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Munkkikahvit maistuisivat – Aluevaalihaasteen panoksena ovat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin

Ennakkoäänestyksen perusteella Kymenlaakson kunnissa on kirittävää varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina.

Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen hyvinvointialueet kilvoittelevat tammikuussa käytävissä, ensimmäisissä ja historiallisissa aluevaaleissa korkeimmasta äänestysprosentista.

Se hyvinvointialue, jolla on keskinäisistä haasteeseen osallistuvista alueista korkein äänestysprosentti, on voittaja. Ennakkoäänestyksen perusteella Kymenlaaksolla on kirittävää varsinaisena vaalipäivänä. Kymenlaakson äänestysaktiivisuus on 24,8 prosenttia (Miehikkälä kärjessä 30,0), Päijät-Hämeen 26,0 (Padasjoki ja Sysmä 31,0), Kanta-Hämeen 25,2 (Humppila 34,0) ja Keski-Suomen 27,6 (Pihtipudas 38,4). Kouvolan äänestysaktiivisuus on 28,0.

Aluevaalihaasteen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettäville aluevaaleille ja lisätä äänestäjien kiinnostusta historiallisia vaaleja kohtaan.

Kuntalaisia, järjestöjä, hyvinvointialueiden henkilöstöä ja poliittisia päättäjiä kannustetaan lähtemään mukaan haasteeseen. Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanavissa käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla Kymenlaakson, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen aluevaalihaastejulkaisuja.

Kymenlaakson hyvinvointialueen julkaisuja voi seurata Kymsoten ja Kympen sosiaalisen median kanavissa.

Aluevaalihaasteen panoksena ovat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin. Mikäli voittajakunta on Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan yhteisvastuullisesti kahvit kyseisessä kunnassa riippumatta omasta sijoituksestaan. Jos voittajakunta löytyy toiselta hyvinvointialueelta, Kymenlaakson hyvinvointialue osallistuu muiden häviävien alueiden kanssa kahvitukseen.

Torikahvit tulee järjestää 31.3.2022 mennessä. Voittaneen hyvinvointialueen edustajat ovat paikan päällä kahvituksessa, ja myös kilvoittelussa mukana olleiden hyvinvointialueiden edustajat kutsutaan tapahtumaan.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kannustaa kuntalaisia käyttämään äänioikeuttaan aluevaaleissa.

– Meillä kaikilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan siihen, ketkä aluevaltuustossa sote-palveluistamme, myös erikoissairaanhoidosta, päättävät.

Hän muistuttaa vaalien erityisyydestä: ne ovat osa kuntien historiassa merkittävää muutosta, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille eli valtion toiminnaksi.

– Muutoksen myötä meillä kaikilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan siihen, ketkä aluevaltuustossa sote-palveluistamme, myös erikoissairaanhoidosta, päättävät.

– Äänestysaktiivisuuden merkitystä korostaa myös se, että uudessa aluevaltuustossa ei enää ole kuntakohtaisia kiintiöitä, kuten nykyisessä Kymsote-kuntayhtymän yhtymävaltuustossa on. Palveluistamme päättävät jatkossa aluevaaleissa eniten ääniä saavat ehdokkaat.

Maaliskuussa aloittava aluevaltuusto linjaa jo tänä vuonna merkittäviä kysymyksiä, kuten hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarviota ja palvelustrategiaa.

– Aluevaltuusto käyttää isoa valtaa: Esimerkiksi Kouvolan kaupungin tämänvuotinen, järjestyksessään viimeinen sote- ja pelastuspalveluiden budjetti on kooltaan noin 350 miljoonaa euroa. Koko Kymenlaakson tulevan hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio taas on alustavien laskelmien mukaan noin 690 miljoonaa euroa.

– Kyse on kouvolalaisten ja kaikkien kymenlaaksolaisten kannalta ensiarvoisen tärkeistä palveluista.