Joulun tienoilla lajittelu on erityisen tärkeää, koska silloin jätettä kertyy normaalia enemmän. Jäteastian jouluähkyä ehkäisee myös lajittelu ja ekopisteiden hyödyntäminen.
Jätehuoltoa kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ennen joulua esimerkiksi viemällä keräykseen etukäteen jo kertyneet jätteet, koska välipäivinä ekopisteet yleensä täyttyvät. Jos jäteastiat alkavat täyttyä liikaa, kannattaa miettiä, voiko esimerkiksi kartonkilaatikoita tai lahjapapereita pitää varastossa muutaman päivän. Joulunpyhien tienoilla jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä päivän tai pari totutusta.
Kymenlaakson Jäte kokosi joulun tärkeimmät lajitteluvinkit.
1. Kinkkurasva kelpaa jähmettyneenä ja esimerkiksi paperiin imeytettynä biojätteeseen. Ei viemäriin! Mikäli biojätteen keräystä tai kompostoria ei ole, valuta rasva esim. muovirasiaan ja laita loppujätteeseen. Biojätteen keräykseen lajitellusta kinkunrasvasta ja muusta biojätteestä tuotetaan ympäri vuoden biokaasua, jota käytetään myös liikennepolttoaineena. Myös valtakunnallinen Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunrasvaa hyödynnettäväksi liikennepolttoaineena.
2. Alumiinivuoat ja -foliot kuuluvat metallinkeräykseen.
3. Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien alumiinikuoret viedään metallinkeräykseen.
4. Hautakynttilöiden metallikannet lajitellaan metallinkeräykseen, muovi- ja lasiosat loppujätteeseen (lasi on kuumankestävää eikä kelpaa lasinkeräykseen).
5. Valosarjat ja LED-kynttilät ovat sähkölaitteita, joita vastaanotetaan maksutta jäteasemilla.
6. Lahjapaperit ovat loppujätettä, ei paperinkeräykseen.
7. Joulukuusen voi hyödyntää polttopuuna tai viedä jäteasemalle, jossa se otetaan maksutta vastaan. Kuusia ei saa laittaa jäteastioihin, ei edes pilkottuna.