Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häiriökäyttäytymiseen reagoidaan monen toimijan voimin – Vain pieni osa nuorista häiriköi

Kouvolassa on syksyn aikana uutisoitu nuorten häiriökäyttäytymisestä eri puolilla Kouvolaa. On rikottu paikkoja, sotkettu ja töhritty, ajeltu yöaikaan äänekkäästi mopoilla ja aiheutettu vaaraa omatekoisilla pullopommeilla. Ongelmat ovat tiedossa, ja niihin reagoidaan. Lopulta vain pieni osa nuorista aiheuttaa häiriötä ja ilkivaltaa.

Moniammatilliset, alueelliset ydinryhmät aloittavat suunnittelut ongelmien ratkomiseksi heti, kun saavat kuulla niistä esimerkiksi vanhempien yhteydenottojen kautta. Ryhmät toimivat jokaisella viidellä perhekeskusalueella: Myllykoski–Inkeroinen, Koria–Elimäki, Kouvolan keskusta, Kuusankoski–Jaala ja Valkeala. Niissä on edustajia muun muassa kouluista, varhaiskasvatuksesta, lastensuojelusta, nuorisopalveluista, seurakunnasta ja järjestöistä. Ydinryhmät tekevät yhteistyötä tarpeen mukaan myös muun muassa poliisin tai Ydinkeskusta ry:n kanssa. Ajankohtaisten asioiden ja ilmiöiden käsittelyn lisäksi säännöllisesti kokoontuvien ydinryhmien tavoitteena on muun muassa vahvistaa moniammatillista verkostoyhteistyötä.

Ydinryhmät ovat muun muassa järjestäneet alueellisia vanhempain- ja järjestöiltoja, joissa keskustellaan, mitä toimia alueilla voidaan tehdä, millaista häiriökäyttäytymistä on tapahtunut sekä mistä se johtuu. Keskustelussa nousseen palautteen myötä on lisätty jalkautumista nuorisopalveluiden toimesta ja keskustelua aiheesta nuorten kanssa. Vapaaehtoisten jalkautuminen yhdessä ammattilaisten kanssa on saanut kiinnostusta, mutta vielä ei kovin montaa vapaaehtoista ole mukaan ilmoittautunut.

Paljon tehdään työtä myös ennaltaehkäisevästi. Kouvolan nuorisopalvelut tarjoaa nuorille monipuolista toimintaa vapaa-ajan viettoon, kuten retkiä, kerhoja sekä tiloja kokoontua. Kaupungin kymmenessä nuorisotilassa eli NuortenTalossa voi viettää joululomallakin aikaa, tavata kavereita sekä saada ohjausta ja neuvontaa nuoria koskettaviin asioihin. Yksi erikoisuus Kouvolassa on Lehdokin SporttiTalo, josta löytyy liikunta- ja kuntosali nuorten käyttöön.

Nuorisotiloissa on niiden aukioloaikana aina paikalla luotettavat ja turvalliset aikuiset. Turvallisuuden, hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden varmistamiseksi on kaikilla NuortenTaloilla yhteiset säännöt, joiden laatimisessa nuoret ovat olleet mukana. Rajojen asettaminen on osa kasvatustyötä, jota nuorisopalvelut tekee yhdessä vanhempien ja koulun kanssa.

Nuorisotyötä tehdään myös kouluissa, joissa vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, tarjotaan yksilöohjausta ja tukea erilaisissa elämän haasteissa. Erityisnuorisotyöntekijät tukevat myös vanhemmuutta nuoruuden erilaisissa kysymyksissä.

Kunnalla on iso vastuu lasten ja nuorten kasvatustyössä mutta päävastuu nuorista on kuitenkin aina huoltajilla. Huoltajien tulee asettaa kotiintuloajat sekä opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin.

Nuorten häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaan voi puuttua myös jokainen asukas. Lastensuojeluilmoituksen tekemiseen sosiaalitoimeen tulisi olla matala kynnys, erityisesti silloin, kun huoli nuoresta herää. Sen myötä arvioidaan lapsen avun tarve ja laaditaan tarvittaessa asiakassuunnitelma avun ja huollon järjestämiseksi. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänäkin.

Myös rikosilmoituksen teko poliisille on esimerkiksi ilkivaltatapauksessa tärkeää, jotta mahdollisen rikoksen tutkinta voidaan aloittaa.

Nuori tai huoltaja voi olla aina yhteydessä esimerkiksi nuorisopalveluiden erityisnuorisotyöhön, josta saa tukea, tai lähdetään selvittämään, mikä tuki olisi oikea.