Kymenlaakso on edelleen koronaviruksen leviämisalue. Viikkoja jatkuneessa vakavassa koronatilanteessa on pieni aavistus parempaan suuntaan. Kymenlaaksolaisia kehotetaan noudattamaan kaikkia suosituksia ja rajoituksia, jotta koronatilanne ei lähde alueella kehittymään huonoon suuntaan. On erittäin tärkeää, että kaikki – etenkin 1. ja 2. rokotuksia vailla olevat – hakeutuvat koronarokotuksiin.
Kymenlaaksossa on ajalla 30.11.–13.12. todettu 318 uutta koronatapausta. Ilmaantuvuusluku 100000 asukasta kohti on 195. Otetuista koronanäytteistä positiivisten osuus on 4,77 %.
Sairaalahoidossa oli keskiviikkona seitsemän koronaviruspotilasta.
Eniten tartuntoja on Kouvolassa, jossa ilmaantuvuusluku on 266. Koronatartuntoja esiintyy kuitenkin koko maakunnassa ja kaikissa maakunnan kunnissa ilmaantuvuusluku on yli 100.
Vaikeutuneesta koronatilanteesta huolimatta Kymsoten tartunnanjäljitys on pysynyt noin 80 prosentin tasolla.
Merkittävä osuus tartunnoista eli 45 prosenttia tulee edelleen samassa taloudessa asuvilta (37,1%) tai muusta lähipiiristä (7,9 %). Muita yleisimpiä tartunnanlähteitä ovat yksityistilaisuus (6,3 %), työ (4,4 %), ulkomaanmatka (4,1 %) ja yleisötilaisuus (4,1 %).
Eniten uusia tapauksia on tällä hetkellä alle 10-vuotiailla lapsilla. Tartuntoja ilmenee perhepiirissä niin lapsilta aikuisille kuin aikuisilta lapsillekin. Melkein yhtä paljon koronatartuntatapauksia on 40-49-vuotiailla.
Uudet yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset tulivat Kymenlaaksossa voimaan 13.12. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä Kymenlaakson alueella on kielletty 12.1.2022 saakka kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet. Rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.
Koronapassi onkin otettu Kymenlaaksossa heti laajasti käyttöön.
– Koronapassi on myös vilkastuttanut ihmisten hakeutumista koronarokotuksiin ja hyvä niin. Kehotan edelleen vakavasti kaikkia koronarokotuksiin, erityisesti niitä, joilta puuttuu vielä 1. tai 2. rokotus, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
– Kymenlaakson rokotuskattavuus on valtakunnallisesti hyvää keskitasoa ja vähän ylikin. Nykyinen rokotuskattavuus ei kuitenkaan ole riittävä. Suurin murheenkryyni on 20–40-vuotiaat, joiden rokotuskattavuus laahaa muita ikäryhmiä perässä.
Kymenlaakson koronarokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneillä on: 1. annos 87,4 %, 2 rokoteannosta 83,9 % ja 3 rokoteannosta 12,8 %.
Koronarokotusten kolmosrokotukset 50–60-vuotiaiden ikäryhmälle alkoivat 13.12. ja rokotuksiin on hakeuduttu vilkkaasti. Kakkosrokotuksesta pitää olla kulunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti 5–6 kuukautta.
Influenssarokotusten kolme viikkoa kestäneet joukkorokotukset ovat päättyneet ja ilman ajanvarausta toimivat walk in -rokotukset pyörivät taas eri puolilla Kymenlaaksoa. Kymsote toivoo, että asiakkaat hyödyntävät näitä walk in -rokotuksia.
– Rokotusten lisäksi jokaisen kymenlaaksolaisten on tärkeä huolehtia perusohjeista: Käyttää edelleen maskia sisätiloissa ja ruuhkaisissa ulkotiloissa, huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitää sosiaaliset kontaktit pieninä ja tietysti oireisena pystyä kotona, Mäntymaa listaa.
– Pidetään nyt huolta itsestämme ja toisistamme. Suosituksia ja rajoituksia noudattamalla voimme yhdessä estää koronatilanteen huononemista näin joulun alla.
Maskin käyttö antaa samalla suojaa myös muilta tartuntataudeilta. Kymenlaaksossa on parhaillaan enenevässä määrin muun muassa RS-virusta, joka voi olla vaikea erityisesti pienille lapsille ja iäkkäille henkilöille. Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut.
Kymenlaaksossa ei ole vielä todettu uutta koronavirusmuunnos omikronia. Näytteiden sekventointi kestää parikin viikkoa, joten on mahdollista, että omikronia kuitenkin on jo alueella. On todennäköistä, että muunnos leviää jossain vaiheessa myös Kymenlaaksoon.
Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut keskiviikkona uusia suosituksia tai rajoituksia. Vaikeasta koronatilanteesta johtuen koronakoordinaatioryhmä ei pidä joulutaukoa, vaan kokoontuu edelleen säännöllisesti keskiviikkoisin.