Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotusten kolmosannokset laajenevat kaikille 18 vuotta täyttäneille ikäryhmittäin porrastettuna

Ajanvaraus ja kolmosrokotukset kaikille 50–60 -vuotiaille käynnistyvät 13.12. alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kymsotessa noudatetaan tätä ohjetta ja laajennetaan kolmosannoksia ikäryhmittäin porrastettuina. Samalla aikaistetaan kakkos- ja kolmosrokotusten rokotusväliä 6 kuukaudesta 5-6 kuukauteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti Kymsotessa annetaan kolmansia rokoteannoksia jo nyt seuraaville ryhmille:

• 60 vuotta täyttäneet sekä sairaudelliset riskiryhmät 1 ja 2, kun 2. rokotuksesta on kulunut vähintään 5-6 kuukautta.

• Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville.

• Vakavasti immuunipuutteisille henkilöille, jotka täyttävät tarkasti määritellyt kriteerit. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

• Naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä 3–4 viikon antovälillä. Kyse on pääasiassa sote-alan henkilöstöstä.

Suosituksen laajenemisen myötä kolmansia koronarokotusannoksia annetaan kaikille 18 vuotta täyttäneille porrastetusti kymmenen vuoden ikäryhmissä vanhimmista ikäluokista alkaen. 60 vuotta täyttäneiden kolmosrokotukset ja ajanvaraus ovat jo käynnissä. 50–60-vuotiaiden kohdalla ajanvaraus aukeaa ja rokotukset käynnistyvät 13.12. alkaen.

Kolmosrokotuksia annetaan Kymsoten rokotuspisteillä ikäryhmittäin ammattiryhmästä riippumatta. Tämä tarkoittaa sitä, että myös sote-alan henkilöstö rokotetaan Kymsoten rokotuspisteillä. Ikäryhmittäin tehtävällä porrastuksella pyritään turvaamaan rokotuskapasiteetti ja varmistamaan iäkkäimpien kymenlaaksolaisten pääsy rokotuksiin ensin, sillä he ovat koronavirustaudin riskiryhmää.

Henkilö, joka on sairastanut koronavirustaudin ja saanut kaksi rokoteannosta, ei tarvitse kolmatta rokoteannosta.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, heille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Kymsotessa lyhyellä alle kuuden viikon antovälillä rokotuksensa saaneet alle 30-vuotiaat miehet voivat nyt hakeutua kolmosrokotuksiin. Muut alle 30-vuotiaat miehet saavat kolmosrokotuksensa ikäryhmänsä mukaisesti.

Kolmosrokotuksiin kuten muihinkin koronarokotuksiin voi tulla ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta walk in -rokotuksissa. Riittävä rokotusväli pitää olla täyttynyt rokotuspäivänä, ei välttämättä vielä aikaa varattaessa. Riittävä rokotusväli tarkistetaan vielä rokotuspisteellä.

Koronarokotusaikoja on tarjolla aina korkeintaan kuukaudeksi eteenpäin. Tämän vuoksi aikaa 3. rokotukselle ei voi varata etukäteen kuukausien päähän.

Ohjeet ajanvaraukseen: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

Kolmosrokotuksen voi ottaa myös walk in- rokotustapahtumissa, joihin saavutaan ilman ajanvarausta. Tiedot tulevista walk in- rokotuksista eri rokotuspisteillä koronainfossamme: Walk in -koronarokotukset Kymenlaaksossa - Kymsoten koronainfo