Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakon metsissä tavoitellaan kasvun lisäämistä ja kokokonaiskestävyyttä – Kaikissa metsänhoitotöissä kannustetaan talousmetsien luonnonhoitoon

Kaakkois-Suomen metsäneuvosto linjasi metsien käytön tavoitteita tulevalle vuodelle. Kärkitavoitteena on metsien kasvun lisääminen. Kokonaiskestävää metsänhoitoa tullaan havainnollistamaan esimerkkikohteiden avulla. Talousmetsien luonnonhoitoon kannustetaan kaikissa metsänhoitotöissä.

Aktiivista ja oikea-aikaista metsien hoitoa tarvitaan lisää. Erityisesti taimikoiden hoidon merkitystä ei voi liikaa korostaa koska se luo pohjan metsän tulevalle kehitykselle. Elinvoimainen puusto sitoo tehokkaasti hiiltä ja antaa parhaan tuoton metsänhoitoon tehdyille investoinneille.

Kun ravinteiden puute rajoittaa puuston kasvua, voidaan lannoituksella lisätä puuston kasvua ja hiilensidontaa nopeasti. Kohde ja ajankohta pitää kuitenkin valita oikein ja esimerkiksi vesiensuojelusta on pidettävä huolta.

Ensi vuonna Kaakkois-Suomen metsissä vahvistetaan niin sanottua kokonaiskestävyysajattelua. Metsäkeskus käynnistää Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hankkeen, jossa ilmastovaikutusten lisäksi tarkastellaan metsähoidon vaikutuksia muun muassa kannattavuuteen, metsäluonnon monimuotoisuuteen, vesiensuojeluun, tuhoriskeihin ja metsien muihin käyttömuotoihin.

Hankkeessa luotetaan hyvien esimerkkien voimaan. Suunnannäyttäjiksi haetaan metsäomistajia, jotka toteuttavat omissa metsissään kokonaiskestävää metsänhoitoa ja ovat halukkaita kertomaan siitä muillekin ja jakamaan kokemuksiaan.

– Metsänomistajat ovat monitavoitteisia ja uskon hyvien metsänhoitoesimerkkien antavan tukea päätöksentekoon metsien hoidossa, sanoo metsäneuvoston puheenjohtaja Eero Kivistö.

Talousmetsien luonnonhoitoa halutaan edelleen vahvistaa ja tuoda sitä entistä kiinteämmäksi osaksi arkimetsänhoitoa. Jokaisen metsänhoitotoimenpiteen yhteydessä voi aina miettiä mitä voisi tehdä metsälajiston hyväksi. Pienilläkin toimenpiteillä on merkitystä, esimerkiksi lahopuun jättäminen metsään tai monipuolisen puulajiston suosiminen ovat arvokkaita valintoja.

– Riistan hyväksi tehdyt toimenpiteet, kuten riistatiheiköt ja reunavyöhykkeiden säästäminen auttavat riistaeläinten lisäksi myös monia muita metsälajeja, korostaa Riistakeskuksen Henri Mutanen.

Metsien suojelussa uskotaan vapaaehtoisen suojelun toimivuuteen myös jatkossa. Ensi vuonna satsataan METSO- ja HELMI-ohjelmien täysimääräiseen toteutukseen. Ja suojeluun soveltuvia kohteita markkinoidaan metsänomistajille aktiivisesti.