Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvola on varautunut tulevan talven kunnossapitoon 70 koneen ja aura-auton voimin

Kouvola on varautunut tulevan talven kunnossapitoon 70 koneen ja aura-auton voimin. Kaupunki huolehtii katujen, jalankulku- ja pyöräilyväylien, pysäköinti- ja muiden yleisten alueiden talvikunnossapidosta asemakaava-alueella.

Talvikunnossapitoon kuuluvat ne toimenpiteet, jotka ovat tarpeellisia talvella kadun pitämiseksi tyydyttävässä ajokunnossa ja turvallisina käyttäjilleen. Kun lunta sataa runsaasti, auramaan hälytetään 70 aurausyksikköä. Kouvolan kaupungilla on hoitovastuullaan katuja noin 700 kilometriä, jalankulku- ja pyöräilyväyliä noin 300 kilometriä ja P-alueita 17 hehtaaria.

Kouvolan kaupunki on luopunut jalkakäytävien talvikunnossapidosta 1.10.2020 alkaen ja siirtänyt tontin kohdalla olevien jalkakäytävien talvikunnossapidon tontinomistajien vastuulle. Yksityisten hoitoon siirtyneitä jalkakäytäviä on noin 22 kilometriä. Muun muassa maanomistuksesta johtuen kaupungin hoidossa on edelleen noin 9 kilometriä jalkakäytäviä.

Jalkakäytävien talvikunnossapitoon omakoti-, pari- ja rivitalojen kohdalla on tulossa muutoksia. Muutoksista tiedotetaan erikseen.

Liikennealueiden talvikunnossapitoa pyritään tekemään mahdollisimman paljon varsinaisena työaikana, kello 7–16, tavoitetason mukaisessa järjestyksessä. Taajamien keskustoissa töitä tehdään tarvittaessa myös aamuyön tunteina, jotta alueet ovat kunnossa ennen liikenteen huipputunteja. Jalankulku- ja pyöräilyväylät, jalkakäytävät ja pääkadut aurataan ensin, jonka jälkeen aurataan muut alueet tavoitetason mukaisessa järjestyksessä. Tonttikaduille aurauskalusto siirtyy, kun jalankulku- ja pyöräilyväylät sekä pää- ja kokoojakadut on hoidettu.

Katujen talvikunnossapitoa on Kouvolassa helpotettu talviajan pysäköintikielloin noin 30 kadulla. Autoilijoiden kannattaa kiinnittää huomiota pysäköintikieltojen ajankohtaan. Autoton kadun vierus mahdollistaa kapeiden katujen hoitotöitä pysäköintikieltojen aikana. Pysäköintikieltojen tarkoitus on helpottaa katujen talvihoitoa ja pysäköintiä katujen varrella.

Osa puistokäytävistä ja portaista ei kuulu talvikunnossapidon piiriin. Niiden käyttö talvella on kulkijan omalla vastuulla. Osaan kohteista on asennettu ”Ei talvikunnossapitoa ”-kilvet. Kaupungin leikkialueilla ei ole talvikunnossapitoa.

Liukkaudentorjuntaa tehdään tarvittaessa. Turvallisuuden kannalta tärkeimpiä hoitokohteita ovat risteysalueet, suojatiet, sillat, alikulut, mäet, jalankulku- ja pyöräilyväylät, joissa liukkaus todennäköisesti saattaa aiheuttaa vaaratilanteen. Liukkaudentorjuntaan käytetään hiekoitussepeliä, jonka raekoko on 3-6 mm. Liukkautta torjutaan lisäksi käyttämällä työkoneissa karhentavia reikä- tai hammasteriä.

Muistilista tontinomistajan velvollisuudet

Tontinomistaja vastaa tontille johtavan kulkutien eli tonttiliittymän kunnossapidosta sekä liittymän rummun auki pitämisestä.

Pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää.

Huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä.

Tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit.

Pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä.

Sadevesikaivojen ritiläkansien puhtaanapito kuuluu myös tontinomistajalle.

Tontinomistaja on velvollinen poistamaan liikennealueelle tontin puolelta ulottuvat oksat.