Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juomavesi on keitettävä Kaipiaisten sekä Väliväylän ja pohjois-Sippolan vesiosuuskunnan alueella – Talousveden klooraus on aloitettu

Kymen Vesi Oy:n Kaipiaisten vesitornista ja vesijohtoverkostosta on löytynyt pieniä määriä koliformisia bakteereja laboratoriotulosten perusteella. Tulokset on saatu keksiviikkona 10.11. tiistaina 9.11. otetuista näytteistä. Vedenottamoilta lähtevästä vedestä bakteereja ei ole havaittu. Saastumisen lähteeksi epäillään Kaipiaisten vesitornin mahdollista sadevesivuotoa. Vesitorni on suljettu pois käytöstä tiistaiaamuna 9.11. Saastumisen syytä selvitetään. Vesitornin sulkemisen johdosta veden paine saattaa laskea osassa verkostoa.

Talousveden kloorauksen aloitettiin 10.11 iltapäivällä. Asiasta tiedotetaan asiakkaita tekstiviestitse ja kotisivuilla.

Koliformisten bakteerien vähäisen esiintymisen ei uskota aiheuttavan terveyshaittaa. Kuitenkin varotoimenpiteenä kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä. Riittävä veden keittoaika on 5–10 minuuttia. Keittokehotus koskee koko Kaipiaisten aluetta. Alueella on myös Väliväylän ja pohjois-Sippolan vesiosuuskunta.

Vedestä otetusta näytteestä tutkittiin myös ulosteperäiset E. coli – bakteerit eikä näytteessä todettu kyseisiä bakteereja. Koliformiset bakteerit, E. coli -bakteeria lukuun ottamatta, saattavat olla peräisin muualtakin kuin ihmisten ja eläinten ulosteista. Tämän vuoksi koliformisten bakteerien esiintymistä ei välttämättä voida pitää suolistoperäisen saastumisen osoituksena. Koliformisten bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta.

Hyvässä talousvedessä ei ole koliformisia bakteereita. Veden puhtautta selvitetään tulevina päivinä tihennetyllä näytteenotolla. Talousveden kloorauksen aloitettiin 10.11 iltapäivällä. Kloori voi irrottaa verkostosta sakkoja mikä voi näkyä veden samentumisena. Herkkäihoisille kloori voi aiheuttaa saman tyyppisiä iho- ja silmäoireita kuin kloorattu uimavesi. Vedestä klooria poistuu keittämällä. On normaalia että talousvettä klooratessa vesi haisee ja maistuu voimakkaasti. Vettä voi kuitenkin käyttää normaalisti juomavetenä ja ruoanlaittoon riittävän keittoajan (5min) jälkeen. Vedenottamolta syötettävä klooripitoisuus on noin 0,5 mg/l (terveysperusteinen raja-arvo kloorille on 5mg/l). Kloorauksen uskotaan kestävän usean vuorokauden ajan. Klooraus ja keittokehotus päättyy kun vesijohtoverkostosta on saatu riittävä määrä puhtaita näytetuloksia. Kloorauksen ja keittokehotuksen päättymisestä tiedotetaan erikseen.

Peseytymisvetenä, pyykinpesuvetenä ja koneellisessa astioiden pesussa keittämätöntä vettä voi käyttää normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Käsin pestävät astiat tulee huuhdella lopuksi keitetyllä vedellä. Vedenkeitin ja kahvinkeitin eivät kuumenna vettä riittävän kuumaksi. Lue artikkelin lopusta ohjeet veden käyttöön keittokehotuksen aikana.

Käsienpesua suositellaan tehostettavaksi desinfioivalla käsihuuhteella.

Asiasta tiedotetaan asiakkaita tekstiviestitse ja kotisivuilla.