Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juomavesi on keitettävä Kaipiaisten alueella – Talousveden klooraus aloitetaan lauantaina

Kymen Vesi Oy:n Kaipiaisten vesitornista on löytynyt pieniä määriä koliformisia bakteereja laboratoriotulosten perusteella. Vedenottamoilta lähtevästä vedestä bakteereja ei ole havaittu.

Veden saastumisen varalta kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä. Riittävä veden keittoaika on 5–10 minuuttia. Keittokehotus koskee koko Kaipiaisten aluetta. Alueella on myös Väliväylän ja pohjois-Sippolan vesiosuuskunta.

Vesijohtoverkostoon mahdollisesti joutuneiden haitallisten bakteerien tuhoaminen käynnistetään lauantaina 16.10. klooraamalla vesijohtoverkostoa. Klooraus aloitetaan arviolta kello 17.

Verkostovesinäytteet on otettu edellisen kerran 14.9. ja ne ovat olleet puhtaat. Kymen Vesi ottaa verkostovesinäytteitä lauantaina 16.10. ja niiden tulokset valmistuvat sunnuntaina 17.10. iltapäivällä. Tiedotamme uusintanäytteiden tuloksista niiden valmistuttua tekstiviestillä ja kotisivuillamme.

Vesijohtoverkostoon mahdollisesti joutuneiden haitallisten bakteerien tuhoaminen käynnistetään lauantaina 16.10. klooraamalla vesijohtoverkostoa. Tavanomaista suurempi klooripitoisuus voi irrottaa verkostosta sakkoja mikä voi näkyä veden samentumisena. Herkkäihoisille kloori voi aiheuttaa samantyyppisiä iho- ja silmäoireita kuin kloorattu uimavesi. Vedestä klooria poistuu keittämällä. On normaalia että talousvettä klooratessa vesi haisee ja maistuu voimakkaasti. Vettä voi kuitenkin käyttää normaalisti juomavetenä ja ruoanlaittoon riittävän keittoajan (5 minuuttia) jälkeen. Vedenottamolta syötettävä klooripitoisuus on noin 1 mg/l (terveysperusteinen raja-arvo kloorille on 5mg/l).

Vedestä otetusta näytteestä tutkittiin myös ulosteperäiset E. coli – bakteerit eikä näytteessä todettu kyseisiä bakteereja. Koliformiset bakteerit, E. coli -bakteeria lukuun ottamatta, saattavat olla peräisin muualtakin kuin ihmisten ja eläinten ulosteista. Tämän vuoksi koliformisten bakteerien esiintymistä ei välttämättä voida pitää suolistoperäisen saastumisen osoituksena. Koliformisen bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta.

Peseytymisvetenä, pyykinpesuvetenä ja koneellisessa astioiden pesussa keittämätöntä vettä voi käyttää normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Käsin pestävät astiat tulee huuhdella lopuksi keitetyllä vedellä. Vedenkeitin ja kahvinkeitin eivät kuumenna vettä riittävän kuumaksi. Lue artikkelin lopusta ohjeet veden käyttöön keittokehotuksen aikana.

Käsienpesua suositellaan tehostettavaksi desinfioivalla käsihuuhteella.

Asiasta tiedotetaan asiakkaita tekstiviestitse ja kotisivuilla. Kloorauksen aloittamisesta ja keittokehotuksen päättymisestä tiedotetaan erillisellä tiedotteella.

Kymen Vesi Oy pahoittelee tilanteesta asiakkailleen aiheutunutta häiriötä.

Miten verkostovettä voi käyttää?

Vettä ei voi käyttää keittokehotuksen piiriin kuuluvalla alueella juomavetenä ilman keittämistä. Sen sijaan vettä voi käyttää aivan normaalisti peseytymiseen, pyykin pesemiseen, siivoukseen ja astioiden tiskaamiseen, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Tarkat ohjeet voit lukea tästä:

Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia, siten että veden lämpötila pysyy yli 100 ° C:na. (Lämpötila on oikea silloin, kun kiehuva vesi alkaa kuplia.)

Puhdas keitetty vesi säilytetään puhtaassa astiassa jääkaapissa. Vesi pitää käyttää parissa päivässä.

Mikäli vesi kiehuu ruuanlaiton yhteydessä vähintään 5 minuuttia, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Sen lisäksi niissä veden kiehumisaika ei ole tarpeeksi pitkä. Kahvi keitetään ennalta kiehautettuun jäähdytettyyn veteen.

Jääkuutiot tehdään keitetystä vedestä.

Vihannekset, salaatit ja hedelmät huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

Talon vesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

Astiat ja esimerkiksi alustat, joita käytetään vihanneksia leikatessa, annetaan pesun jälkeen kuivua tai ne kuivataan huolellisesti ennen seuraavaa käyttöä.

Hampaiden pesuun käytetään keitettyä vettä.