Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTK Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsonen arvioi, että tukipolitiikka ja tuotantokustannusten raju nousu ohjaavat tiloja lisäämään muiden kuin ruuantuotantoon käytettävien kasvien viljelyä

Tuore maatiloille suunnattu kysely kertoo, että Kaakkois-Suomessa 40 prosenttia vastaajista joutuu siirtämään laskujen maksamista. Kysely toteutettiin Etelä-Savon, Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueiden MTK-yhdistysten luottamushenkilöinä toimiville maatalousyrittäjille syyskuun lopulla.

Maatalouden kannattavuus on ollut heikkoa jo useamman vuoden. Kaakkois-Suomesta kyselyyn vastanneista puolet arvioi yrityksensä tilanteen säilyvän ennallaan, noin kolmasosa vastaajista arvioi tilanteen heikentyvän entisestään. Koko Suomen maatalouden kannattavuuden tilanne arvioitiin enimmäkseen tyydyttäväksi tai välttäväksi, viidesosa arvioi tilanteen heikoksi.

Vastaajien mielestä eniten oman tilan kannattavuuteen vaikuttavat tuotantokustannukset ja tuottajahinnat. Yrittäjien keinot, joilla kannattavuutta pyritään tulevaisuudessa parantamaan vaihtelevat.

Toimenpiteinä mainittiin muun muassa peltojen tuottavuuteen lisääminen ja viljelymenetelmien kehittäminen. Osa vastaajista suunnitteli tuotannon sovittamista uuden tukijärjestelmän mukaiseksi.

– Tukipolitiikka ja tuotantokustannusten raju nousu ohjaa osaa tiloista lisäämään muiden kuin ruuantuotantoon käytettävien kasvien viljelyä, kommentoi Ummeljoella tilaa pitävä MTK Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsonen.

Moni taloudellisen tilanteensa heikentyvä koki, että tilan taloudelliseen tulokseen on vain vähän vaikutusmahdollisuuksia. Tällaisilla tiloilla vaihtoehtoina nähtiin esimerkiksi kaikkien kulujen minimoiminen, työskentely tilan ulkopuolella ja jopa tilan lopettaminen.

– Monilla tiloilla harkitaan radikaaleja liikkeitä, jopa tuotannon lopettamista. Usein yksittäisen tilan lopettaminen vaikuttaa myös lähitilojen toimintaan, sanoo Seitsonen.

Seitsosen mukaan elintarviketeollisuudella on lääkkeet maatalouden kannattavuuden parantamiseksi, sillä sieltä tulevat rahat alkutuotannolle.