Juho-Pekka Petäjäniemi ja Joel Naukkarinen soutavat coastal soudun kaksikon A-finaalissa lauantaina

Juho-Pekka Petäjäniemi ja Joel Naukkarinen saavuttivat paikan miesten kaksikon A-finaaliin coastal soudun MM-kilpailuissa. Melonta- ja Soutuliitto

Coastal soudun MM-kilpailuissa Portugalin Oeirasissa Nesteen Soutajien kaksikko Juho-Pekka Petäjäniemi ja Joel Naukkarinen saavutti paikan miesten kaksikon A-finaaliin. Eriä soudettiin kolme, joista 20 parasta kaksikkoa pääsi A-finaaliin.

Petäjäniemi ja Naukkarinen olivat oman eränsä toisia kahdenkymmenen soutajan joukossa ajalla 19.10,27 jääden erän voittaneesta Norjan kaksikosta 24 sekuntia. Suomalaisten taakse jäi paljon kokeneita ja kovia soutajia. A-finaali soudetaan lauantaina kello 14.15.

– Lähtö tapahtui vesillä linjaten, koska keli oli kova. Ykkösvaihtoehto on rannalta lähtö, mutta sitä ei voitu toteuttaa. Linjalla kuumotteli millaiseen sumppuun joudutaan, kun kaikki puskevat ensimmäiselle poijulle, Petäjäniemi kuvaa startin tunnelmia.

– Merivirta puski porukkaa poijun väärälle puolelle, mutta onnistuimme viime hetkellä korjaamaan oman suuntamme oikeaksi. Tässä vaiheessa moni kova vene hävisi paljon, kun joutuivat poijun väärälle puolelle.

– Toisella suoralla Joelin hyvä navigointi pelasi meille kakkospaikan, jonka saimmekin pidettyä maaliin saakka. Aallot olivat siinä matkalla todella korkeat ja useamman kerran takapuoli hyppäsi penkiltä parinkymmenen sentin korkeuteen, Petäjäniemi kertoo kisan ratkaisuvaiheista.

Coastal-soutu on kehittyvä laji, jonka odotettiin jo saavuttavan olympiastatus vuoden 2024 olympialaisiin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan coastal jää odottamaan päätöksiä Los Angelesin olympialaisista. Suomalaiset saavat MM-kilpailuista osaamista, sillä olosuhteet Portugalissa ovat erilaiset kuin suomalaisissa vesistöissä. Coastal-soutu on toiselta nimeltään rannikkosoutua. Vene on vakaampi kuin olympialuokkien vene, mutta veneessä on kääntyvät airot.

– Olemme viettäneet pitkiä päiviä rannalla harjoitellen kaikkia lajin temppuja ja hieno nähdä, että se tuottaa tulosta, kertoo Joel Naukkarinen.

– Uusia juttuja on paljon esimerkiksi lähtöön ja rantautumiseen liittyen. Navigointi, virtojen, aaltojen, tuulen ja oman sekä toisten veneiden ajolinjojen ja nopeuksien lukeminen on ratkaisevimmassa roolissa. Venettä myös soudetaan hieman eri tyylillä ja säädöillä. Kisan aikana joutuu mukauttamaan eri suuntiin aika paljon, mikä on jotain hyvin erilaista verrattuna olympialuokkien soutuun, kertoo Naukkarinen coastalin erityispiirteistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka