Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso käynnistää Metsänpeitto – Green Deal Kymenlaakso -hankkeen. Projekti tuottaa konkreettisia toimia ilmastotyöhön Kymenlaaksossa.
Hankkeen tärkein anti on konkreettisten toimien tekeminen ilmastonmuutoksen hyväksi. Hanke keskittyy Euroopan Green Deal-sopimuksen mukaisesti estämään metsäkatoa ja siten hillitsemään ilmastonmuutosta Kymenlaakson alueella. Hanke saa EU:n maaseuturahaston tukea. Hanke toteutetaan 1.10.2021–31.5.2023 välisenä aikana.
Hankkeessa selvitetään metsitettävissä olevia metsätalouden ulkopuolisia alueita Kymenlaaksossa, tehdään niille metsityssuunnitelmia ja tilastoidaan metsitetyksi saatujen alueiden määrä.
– Hanke on erinomainen pilotti, sillä se on laajennettavissa helposti muuallekin Suomeen, kertoo hankkeen suunnittelija Mhy Kymenlaakson metsäasiantuntija Terhi Tuominen.
Suomessa on tehty valtakunnallista selvitystyötä teoriassa luomalla kartta-aineistoja mahdollisista metsityskohteista.
– Nyt meidän tehtävämme on jalostaa tätä tietoa ja viedä se konkreettiselle tasolle niin, että niitä kohteita tultaisiin myös metsittämään.
Normaalista pellon- tai metsänhoidosta poiketen hankkeessa voidaan suunnitella kohteita entistä enemmän myös muiden arvojen ja toimintojen kanssa yhdessä. Uutta yhteistyötä tehdään järjestöjen, Museoviraston, kuntien ja taimitarhojen kanssa suunnitelmia laadittaessa tai ohjataan omistaja tarvittavan erityisasiantuntijan, kuten viherrakentajan, puoleen.
– Normaalistihan näille alueille ei käytetä resursseja, koska kohteet eivät näy metsäsuunnitelmissa ja metsittäminen nähdään haastavana, jos suunnitteluun tarvitaan eri alojen asiantuntijoita.
Tärkeä tavoite on saada luotua tehokkaat toimintamallit tulevaisuutta varten niin, että työ tuottaa tulosta ilmastonmuutoksenvastaisessa taistelussa.
Projektia varten rekrytoidaan Metsänhoitoyhdistys Kymenlaaksolle projektiasiantuntijaa.
– Kuten aina, rekrytoinnissa on tärkeää löytää työhön oikea henkilö, joka ottaa projektin vahvasti käsiinsä alusta saakka. Olemme kuitenkin liikkeellä hieman eri strategialla rekrytoinnin suhteen kuin keskimäärin metsäalalla. Toivomme hakijoita mahdollisimman laajalla skaalalla ja esimerkiksi metsätalousinsinöörin tutkinto ei ole velvoite eikä erityinen toivekaan, vaikka hyvä metsätietämys auttaa työssä suoriutumisessa. Annamme enemmän painoa aiemmalle kokemukselle, jota tuleva projektiasiantuntija pystyy soveltamaan hankkeen aikana, Mhy Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen kertoo.
Haku on käynnissä 1.10. saakka.