Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elimäen Lähiruokamessut tekee kunniaa turvallisille, kotimaisille tuotteille

Eri yhteisöjen yhteistyönä syntyy monipuolinen ja ainutlaatuinen messuviikonloppu.

Lähiruuan ystävät järjestää kolmattatoista kertaa Lähiruokamessut Mustilan maisemissa kuutostien varrella 11.–12.9. Näytteilleasettajien määrä Elimäen Lähiruokamessuilla on vakiintunut noin kahdeksaankymmeneen. Lähiruokamessut ovatkin Suomen suurin kotimaisen ruoan tapahtuma.

– Aiempina vuosina viikonlopun aikana messuilla vieraili noin 10 000 kävijää. Viime vuonna koronaviruspandemia laski kävijöiden määrän noin 5 000:een. Siitä huolimatta moni näytteilleasettaja teki myyntiennätyksensä. Kotimainen elintarvike on turvallinen ja haluttu, kertoo Lähiruuan ystävät ry puheenjohtaja, messuemo Maria Tigerstedt.

Messujen teemana on Turvallisesti kotimaista.

– Koronaviruspandemia on osoittanut, että huoltovarmuus on erittäin tärkeää. Kotimainen elintarvike on turvallinen, se tuo työtä Suomeen ja pitää pandemiankin aikana yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Messut ovat kunnianosoitus turvallisille, kotimaisille tuotteille.

Viikonlopun aikana Lähiruokamessuilla järjestetään erilaisia työpajoja ja työnäytöksiä. Tarjolla on monipuolisesti erilaisia herkkuja niin paikan päällä nautittavaksi kuin kotiin vietäväksi. Elintarviketarjontaa löytyy jokaisesta kategoriasta.

Lisäksi messuilta saa paljon tietoa ruoasta, ruoantuotannosta ja ruokamatkailusta. Koronavirustilanteen vuoksi messuilla ei poikkeuksellisesti järjestetä seminaareja tai muuta sisätiloissa tapahtuvaa toimintaa.

– Lähiruoka-ajattelun ydin on halu tukea pieniä tuottajia koko maassa, ja tarjota heille tilaisuus myydä ja markkinoida tuotteitaan. Kuluttajat pääsevät aitojen makujen äärelle ja ostamaan tuotteita, joita ei markettien hyllyiltä löydä sekä keskustelemaan tuotteista ja tuotantotavoista suoraan tuottajan kanssa, kertoo Tigerstedt.

Lähiruokamessuilla on esillä myös pieniä, paikallisia kädentaitajia.

Lähiruokatorin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Elimäen kotiseutumuseo. Museo ja sen pihapiirissä sijaitseva polkutraktorirata ovat avoinna messujen ajan. Museon alueella on kahvio, jonka tuotto käytetään museon hyväksi.

Messubussit kuljettavat messuvieraita maksutta alueella. Kouvolasta kulkee ilmainen messubussi Elimäelle.

Elimäen Lähiruokamessut toteutetaan pitkälti talkootyönä.

– Eri yhteisöjen yhteistyönä lopputuloksena syntyy monipuolinen messuviikonloppu, jossa koko perhe viihtyy.

Lähiruokamessut keräävät vuodesta toiseen myönteistä palautetta niin messuvierailta kuin näytteilleasettajiltakin.

Edellisen vuoden tapaan vuoden 2021 Lähiruokamessuja järjestetään turvallisuus edellä, ja hyvä hygieniataso on messujen korkein prioriteetti.

– Viime vuoden messut saivat erityistä kiitosta koronaturvallisuudestaan. Kaikki messuosastot sijoitetaan piha-alueelle. Messualueelle saavutaan käsien desinfiointipisteiden kautta.

Messuilla on vahva maskisuositus, jonka lisäksi kasvomaskeja on alueella myytävänä. Lisäksi alueella liikkuu viikonlopun ajan pintojen desinfioinnista huolehtivia siivouspartioita.