Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alvar Aalto -viikko: Tehtaanmäen koululla avoimia ovia koko viikon – Torstaina elokuvailta ja Virpi Suutarin ohjaajatapaaminen

Alvar Aallon paikallista kulttuuriperintöä vaaliva Aalto Inkeroinen -yhdistys osallistuu Kouvolan Aalto -viikkoon 14.8.–22.8. yhtenä tapahtumajärjestäjänä.

Elokuvailta ja Virpi Suutarin ohjaajatapaaminen torstaina 19.8. Kymenlaakson Opistolla järjestetään yhdessä Anjalankosken elokuvakerhon ja Kymenlaakson opiston kanssa. Visuaalisesti näyttävä dokumentti Aalto kuvaa Alvar ja Aino Aallon elämää ja uraa osana kansainvälistä modernismia. Ennen elokuvaa nähdään ensiesityksenä David Jakobin ohjaama lyhytelokuva Habitat: Aalto liikkeessä, jossa yhdistyvät tanssi ja Aallon arkkitehtuuri Kouvolassa.

Avoimet ovet Tehtaanmäen koululla järjestetään yhteistyössä Kouvolan matkailuoppaiden kanssa. Avoimet ovet lauantaina 14.8., maanantaista perjantaihin iltaisin. Lauantaina 21.8. Tehtaanmäen koulun oppilaat pitävät lyhyet opastuskierrokset. Tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden vierailla viimeisessä Aallon suunnittelemassa peruskoulussa, joka on yhä alkuperäisessä käytössään.

Yhdistys päivittää verkkosivuaan ja kokoaa infoa Tehtaanmäestä ja seudun teollisuusperintökohteista. Itse voi toteuttaa omatoimisesti vaikka pyöräretken Kouvolan, Myllykosken ja Inkeroisten kohteisiin.

Tapahtumissa huomioidaan vallitsevat rajoitukset ja osallistujien määrää voidaan joutua rajoittamaan.

Alvar Aalto suunnitteli 1930-luvulla Inkeroisiin Anjalan Paperitehtaan, Tehtaanmäen asuinalueen tehtaan työntekijöille sekä Karhunkankaan omakotitaloalueen. Aallon monipuolinen kokonaisuus Tehtaanmäellä rakennettiin 1930–50 luvuilla. Se edustaa teollista kulttuuriperintöä ja asumisen historiaa. Tehtaanmäen koulun (1938–39) koulukäyttö on päättymässä lähivuosina. Aalto Inkeroinen tukee rakennuksen kulttuuriperintöarvoja kunnioittavan ja sen ominaisuuksiin sopivan käytön löytämistä.

Aalto Inkeroinen -yhdistyksen perustehtävä on vaalia Alvar Aallon paikallista kulttuuriperintöä ja edistää sen säilymistä ja tunnetuksi tekemistä. Vuonna 2017 perustettu yhdistys tekee yhteistyötä eri toimijoiden kesken, järjestää tapahtumia ja tarjoaa mahdollisuuksia kulttuurielämyksiin, osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kulttuuriperintökohteiden kehittämiseen.

– Pyrimme aktivoimaan jäseniämme niin kokijoina kuin tekijöinä, osallistumaan ja järjestämään tapahtumia, kertoo puheenjohtaja Laura Lehtinen.

– Aallon arkkitehtuuri kytkeytyy kansainväliseen modernismiin. Aallon perintö elää ympärillämme maisemassa ja esineissä, toimivaa ja kaunista arkea huokuen. Aalto Inkeroinen haluaa välittää tätä tietoa kävijöille sekä lisätä paikkakuntalaisten tietoisuutta seudun kohteista.