Tuulimyllyn pärekatto uusitaan talkootyönä.
Elimäen kotiseutumuseon kannatusyhdistys on saanut ELY-keskukselta hankerahaa 200 vuotta rakentamista Elimäellä -hankkeeseen. Se tarkoituksena on korjata Elimäen kotiseutumuseoalueen rakennuksia perinnerakentamisen keinoin.
– Aloitamme peruskorjaukset kiireellisemmästä päästä, eli uusimme talkoilla tuulimyllyn pärekaton, yhdistyksen puheenjohtaja Maria Tigerstedt kertoo.
Kotiseutumuseon pihapiirin korkeimmalla kohdalla, Höyhensaarella, oleva tuulimylly on seisonut ylväästi paikallaan 1950–60-lukujen taitteesta, jolloin Pioneerit siirsivät sen sinne Mustilan kartanon mailta.
– Siitä alkoi Elimäen kotiseutumuseoalueen rakentuminen. Alueelle siirrettiin hiljalleen paikallisten ihmisten lahjoittamia rakennuksia ja esineistöä. Museoalue avattiin vuonna 1963. Kun kaupunki päätti luopua museon ylläpitämisestä, Elimäellä haluttiin perustaa kannatusyhdistys, joka ylläpitää museota. Muussa tapauksessa museossa olevat esineet olisi siirretty kaupungin varastoihin, ja rakennukset olisivat pahimmassa tapauksessa rapistuneet hiljalleen paikoilleen. Kannatusyhdistys on ylläpitänyt kotiseutumuseota vuoden 2016 alusta lähtien.
– Yhdistys haluaa pitää rakennukset kunnossa mielellään perinnerakentamisen keinoin. Tällaiset talkootapahtumat ovat oivallinen tilaisuus tulla vaikkapa vain seuraamaan ja oppimaan vanhoja perinnerakentamisen tapoja, Tigerstedt vinkkaa ja muistuttaa, että talkooväelle on tarjolla soppaa ja kahvia.
Ensimmäinen tuulimyllyn pärekaton uusimisen talkoopäivä oli maanantai, mutta töiden alkaminen viivästyi, koska tuulimyllyn ympärille tulevien telineiden pystytystyö oli vielä aamupäivällä pahasti kesken, vaikka toisin oli sovittu. Toimettomiksi talkooväki ei kuitenkaan jäänyt, sillä he muun muassa nikkaroivat kotiseutumuseon pihassa olevaan kaivoon uuden kannen.
– Tuulimylly on viimeksi korjattu vuonna 1978. Nyt sen katto on jo todella huonossa kunnossa, sillä naakat ovat menneet katosta läpi, Elimäen kotiseutumuseon kannatusyhdistyksen kiinteistövastaava Risto Komi kertoo ja arvelee, että hyvin tehty pärekatto kestää 25-30 vuotta.
Hänen mukaansa tuulimyllyn pärekatto piti uusia jo viime vuonna, mutta korona siirsi talkoita, ja tänäkin vuonna talkoot järjestetään koronaohjeistukset huomioiden. Kattoon tulevat päreet ovat olleet valmiina viime vuodesta lähtien, ja ne laitettiin hyvissä ajoin ennen talkoiden alkamista veteen likoamaan, jotta ne eivät halkea naulattaessa.
– Pärekaton tekijöitä ei juurikaan enää ole, mutta onneksi neuvoja on kuitenkin saatu, ja netistäkin tietoa löytyy, Komi kertoo ja uskoo, että uusi katto on valmis tämän viikon aikana, ellei löydy mitään rakenteellisia yllätyksiä ja keli pysyy poutaisena.

Elimäen kotiseutumuseon rakennukset vaativat Maria Tigerstedtin mukaan koko ajan huolto- ja korjaustöitä. Mikäli ELY-keskuksen hankerahaa jää jäljelle tuulimyllyn katon korjaamisen jälkeen, yhdistys miettii seuraavia korjauskohteita.
– Ainakin lähivuosien korjauslistalla on museoalueen ja jalankuluväylän erottavan riukuaidan uusiminen, Tigerstedt kertoo.